nieuws

Chaos in Den Haag om privatisering bouwtoezicht

bouwbreed 2064

Chaos in Den Haag om privatisering bouwtoezicht

Na twaalf maanden van pauze en plooien wil minister Ollongren de omstreden wet kwaliteitsborging voor het bouwen toch in stemming brengen in de senaat. Bouwers en toezichthouders doen er echter alles aan om oplevering zonder aanpassing te voorkomen. Een reconstructie van drie opwindende dagen.

Maandag. Telefoon. Een woedende Wico Ankersmit aan de lijn. Hij is directeur van de Vereniging Bouw en Woning Toezicht Nederland. Minister Ollongren heeft een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin ze schrijft dat ze wet kwaliteitsborging voor het bouwen toch in stemming wil brengen.

“Jokkenbrokkerij van de minister”, zegt Ankersmit. “Ze schrijft dat ze een akkoord heeft met gemeenten, maar dat is nog helemaal niet het geval. En in haar brief staan nou juist allemaal dingen die wij als gemeenten niet willen.”

2021

Vanwaar die ophef, kun je denken. De minister schrijft namelijk ook dat de toch al omstreden wet op zijn vroegst in 2021 van kracht wordt. Dat is over drie jaar.

“De timing van de brief is cruciaal”, legt Ankersmit in andere woorden uit. “Morgen (dinsdag, red) behandelt de Eerste Kamer de brief van de minister.”

Precies. De Eerste Kamer. De plek waar het vorig jaar tijdens een wolkeloze zomerdag toch misging tijdens de ‘middag van CDA-senator Greetje de Vries’. Tien jaar van gedoe en discussie met ‘hysterische lobbyisten’ achter de rug, maar niemand zag dit aankomen.

Greetje wel. Met zachte doch rechtvaardige hand kreeg ze oud-minister Plasterk klein. De stemming werd aangehouden: teveel open eindjes.

Woedende Wico

Een jaar later. De maandag van de woedende Wico. Of zoals sommigen twitteren: de kalkoen die over het kerstdiner meepraat.

Cobouw publiceert zijn verhaal. Binnen enkele uren reageert de minister desgevraagd via haar woordvoerder dat ze zich van geen kwaad bewust is en dat ze wel degelijk steun kreeg van de VNG (koepel van gemeenten).

Het ‘leed’ is dan al geschied. De Eerste Kamer besluit een dag na het artikel in Cobouw de brief van D66-minister Ollongren onbehandeld te laten. Even wachten wat er in de Tweede Kamer gebeurt.

Onvolledige opleverdossiers

De SP, toch al niet zo’n voorstander van privaat bouwtoezicht, met vrijwel ‘tandenloze’ bouw- en woningtoezichthouders die bouwprojecten straks alleen nog mogen stilleggen als opleverdossiers onvolledig zijn, wakkert het politieke vuurtje aan en legt Ollongren het vuur aan de schenen: “we willen een debat in de hoofdzaal van de Tweede Kamer.”

Dinsdag. Voor het debat van de SP is geen meerderheid in de Tweede Kamer. Ook VVD’er Daniel Koerhuis wacht op een goede uitleg van de minister, maar een plenair debat vindt hij te ver gaan. Ergens heeft de liberaal het idee dat er niet eens zoveel aan de hand is. Besloten wordt wel dat er een dertigledendebat komt, ook in de plenaire zaal, maar met ietsje minder spreektijd voor de Kamerleden.

Negentig dertigledendebatten

“Een dertigledendebat”, zucht Koerhuis van de VVD. “Daar moeten we niet op willen wachten. Er staan nog 57 gewone debatten gepland en nog 90 dertigledendebatten. Dat kan dan nog wel anderhalf jaar duren.”

Woensdag. Een procedurele chaos. De Tweede Kamer spreekt morgen namelijk ook nog even met de minister zelf. Wat is er hier nu aan de hand?

En dan? Dat is onduidelijk. Duidelijk is wel dat bouw- en woningtoezichthouders niet blij zijn met de lijn van de minister. Of zij gesteund worden door hun ‘moederorganisatie’ de VNG is echter weer niet duidelijk.

Bouw ook niet blij

Los daarvan geven meerdere bronnen aan dat ook Bouwend Nederland niet blij is met de brief van de minister en dat is nog zacht uitgedrukt. De branchevereniging kan nog altijd niet leven met de verhoogde aansprakelijkheid voor bouwgebreken als zij zakendoen met zakelijke (professionele) opdrachtgevers.

Eigenlijk is dat een gelopen race. Zelfs het CDA stemde met dat regeltje in, in de Tweede Kamer. Zij het met tegenzin.

Dat kan plots weer veranderen. Als senatoren toch gevoelig blijken te zijn voor de kritiek van Bouwend Nederland, of de toezichthouders, bestaat de kans dat Ollongren alsnog de wet moet aanpassen. Of er komt een novelle.

In beide gevallen betekent het, dat de Tweede Kamer zich weer mag buigen over de toekomst van het bouwtoezicht.

Bouwvakvertraging

Een catastrofe? Voor iedereen die vaart wil maken wel. Aan de andere kant. Zoals de vlag er nu bij hangt, gaat die wet op zijn vroegst over drie jaar in. Tijd genoeg zou je zeggen.

Genoeg stof om over na te denken is er hoe dan ook. Voor de bouwvak zal de Eerste Kamer niet stemmen over deze wet die inzet op hogere kwaliteit.

Koerhuis van de VVD baalt er wel een beetje van. Hij dringt al maanden aan op tempo. Wat nu? “Even afwachten wat de minister morgen zegt.”

Daarna is het woord aan de Eerste Kamer.

Wordt vast vervolgd.

 

Reageer op dit artikel