nieuws

Arnhemse politiek vreest na twee mislukte aanbestedingen voor scholenproject van ruim 50 miljoen

bouwbreed 1240

Arnhemse politiek vreest na twee mislukte aanbestedingen voor scholenproject van ruim 50 miljoen
Museum Arnhem

Grote zorgen zijn er in Arnhem over aanbestedingen die maar blijven mislukken. Na Museum Arnhem en Zwembad Valkenburg, vreest de politiek nu dat ook een groot scholenproject, dat een waarde heeft van 54 miljoen, niet gaat lukken door de oplopende bouwkosten.

D66 Arnhem uit haar angst in een brief aan het college. In die brief schrijft de partij dat ze zich grote zorgen maakt over verontrustende berichten over prijsontwikkelingen bij scholenprojecten in de bouw. Bovendien mislukte de aanbesteding voor renovatie van het museum al en vorige week werd bekend dat ook de aanbesteding van het Arnhemse zwembad Valkenburg is stopgezet door de prijsstijgingen. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat D66 ook vreest dat de het plan voor het opknappen van basisscholen, straks in de knel komt door de oplopende bouwkosten.

Nu is budget nog voldoende

Op dit moment is er nog geen sprake dat het budget niet toereikend zou zijn, maar in een eerder raadsvoorstel wordt wel een risico van een afwijkende prijsontwikkeling genoemd, schrijft D66.  “We hebben daardoor grote zorgen of Arnhemse kinderen en leerkrachten de komende jaren wel kunnen rekenen op de benodigde en door de raad vastgestelde kwaliteitsverbetering van de scholen.”

Voor het opknappen van basisscholen trekt de gemeente de komende tien jaar 54 miljoen euro uit. Voor dat geld worden oude scholen gerenoveerd, maar worden ook nieuwe gebouwen neergezet.

‘Zorgen begrijpelijk’

Maurice Chattelin, die spreekt namens het college Arnhem, snapt de zorgen van D66. “Het is ronduit vervelend dat er zo vlak achter elkaar twee aanbestedingen zijn mislukt, dus bij de gemeente zijn er ook zorgen dat dit opnieuw gebeurt. Er is nu nog geen sprake dat het budget niet voldoende is voor het scholenproject, maar het is begrijpelijk dat hier zorgen over zijn”, zegt hij.

Op voorhand extra geld uittrekken om het project te laten slagen, gaat niet zomaar, legt de gemeentewoordvoerder uit. “Daar moet de gemeenteraad over beslissen. Budgetten voor dit soort grote projecten zijn vaak al jaren geleden opgesteld. Toen waren de tijden heel anders, de budgetten waren toen reëel.”

7,5 miljoen extra voor Museum

Voor Museum Arnhem is er onlangs wél besloten het budget te verhogen. Er komt 7,5 miljoen bij. “Met dat geld zou de aanbesteding wel moeten lukken”, zegt Chattelin. “Alleen hebben we de aanbesteding nog niet opnieuw in de markt gezet, omdat er eerst onderzocht wordt of het museum niet beter in het centrum kan worden gebouwd.”

Alles wat u moeten

Alles wat u moeten
Of er ook extra geld voor het zwembad wordt gereserveerd, is nog niet duidelijk. Bij de aanbesteding schreven twee aannemers 30 procent boven het beschikbare budget van 12 miljoen in. Het college gaat nu in onderhandeling met de twee partijen om te kijken of er nog bespaard kan worden op de kosten. Het vervolg is afhankelijk van de uitkomsten van de gesprekken. Duidelijk is wel dat de gewenste planning om na de zomer te beginnen met de bouw niet gehaald kan worden.

Niet alleen maar mislukte aanbestedingen

Overigens is het niet zo dat er in Arnhem de laatste tijd alleen maar aanbestedingen mislukken, benadrukt Chattelin. Zo heeft Musis Sacrum er onlangs nog een extra zaal bijgekregen en is filmtheater Focus een paar maanden geleden opgeleverd.

Reageer op dit artikel