nieuws

Video’s Cobouw Prefabdag: “Bouwers zijn slim, maar het systeem waarin ze werken is dom’

bouwbreed 1973

Video’s Cobouw Prefabdag: “Bouwers zijn slim, maar het systeem waarin ze werken is dom’

“Bouwers zijn heel slim, maar het systeem waarin ze moeten werken is ongelofelijk dom en ouderwets.” Dat zei Hennis de Ridder, de man die al járen de bouw probeert te veranderen, tijdens de Cobouw Prefabdag.

Hij was een van de sprekers op de Praktijkdag vorige week donderdag, die inging op de vraag: ‘hoe kun je je als bouwbedrijf industrialiseren?’ Diverse bouwers, leveranciers en deskundigen gaven hun visie.

Cobouw sprak tijdens de dag met Hennis de Ridder (hoogleraar Integraal Ontwerpen), Bas Sievers (corporatiedirecteur Wonen Limburg), Rik Hulsman (manager markt & innovatie van VolkerWessels), Oene Wassenaar (directeur Vianen Kozijnen) en Hedwig Heinsman (architect en co-founder van AECTUAL). Zie hieronder de interviews.

Hennis de Ridder

Hennis de Ridder probeert al jaren de bouw te veranderen. Nog steeds vindt hij de bouw een verschrikking. “Bouwers zijn heel slim, maar het systeem waarin ze moeten werken is ongelofelijk dom en ouderwets.”

 

Bas Sievers

Bas Sievers is al jaren bezig met ontwikkelingen als 3D printen, robots en prefab bouwen. Toch vraagt hij zich vaak af of er überhaupt wel sprake is van industrialisatie in de bouw. “Natuurlijk is er wel een beetje industrialisatie, maar als we naar échte industrialisatie willen, is er nog wel wat te doen.”

 

Rik Hulsman

Zes jaar geleden zette VolkerWessels Morgen Wonen op. Een woonconcept waarbij niet gebouwd wordt, maar waarbij woningen in een dag in de fabriek worden geproduceerd. Rik Hulsman: “Over tien jaar wordt een groot gedeelte van de bouw zo geproduceerd.”

 

Oene Wassenaar

Oene Wassenaar is directeur van Vianen Kozijnen. Hij heeft een robot aangeschaft. “Het is geen mannetje met wieltjes dat wat piepgeluiden maakt, maar een machine.”

 

Hedwig Heinsman

Hedwig Heinsman, een van de weinige vrouwen op de Prefabdag van Cobouw, is architect, maar noemt zichzelf een kapitalistische hippie. Ze staat aan de basis van het 3D Canel House, een beroemd model van een 3D-geprint huis waar zelf oud-president Obama zelfs naar heeft gekeken. Lang was er geen locatie om het huis te bouwen, maar in dit interview maakt ze bekend dat het huis er écht komt.

Reageer op dit artikel