nieuws

Kabinet komt met plan voor energiebesparing monumenten

bouwbreed 800

Kabinet komt met plan voor energiebesparing monumenten

Het wordt voor eigenaren van monumentale gebouwen mogelijk makkelijker energie te gaan besparen. De Tweede Kamer komt met een actieplan voor de verduurzaming van monumentale gebouwen.

De SGP en VVD hadden daarover twee moties ingediend en die zijn deze week aangenomen. In het actieplan gaan gemeenten en het Rijk aangeven hoe eigenaren tegemoet kunnen worden gekomen op het gebied van energiebesparing. Monumentale panden verduurzamen is namelijk een stuk lastiger dan een ‘gewoon gebouw’.

‘Belangrijke stap vooruit’

Motie-indiener SGP-kamerlid Roelof Bisschop beschouwt de aanneming van zijn moties als een belangrijke stap vooruit: “Wil je monumentale gebouwen in stand houden en tegelijk werken aan energie- en kostenbesparing, kan dat alleen als eigenaren financieel worden tegemoetgekomen door gemeenten en door het Rijk. Dat is precies wat ik met mijn moties heb willen bewerkstelligen.”

Ruime meerderheid voor

Bisschop diende zijn moties in samen met VVD-kamerlid Laan-Geselschap. Bij de stemming in de Tweede Kamer bleek een ruime meerderheid achter de aanpak van SGP en VVD te staan. Alleen PvdA, SP en Forum voor Democratie stemden tegen.

Vorige week maakte het kabinet nog bekend dat voor het restaureren van rijksmonumenten, voor restauratie en groot onderhoud van molens en voor het herstel van mobiele erfgoederen  34 miljoen extra beschikbaar komt.

Reageer op dit artikel