nieuws

Zorgen om gebruik brandbaar isolatiemateriaal

bouwbreed 1126

Zorgen om gebruik brandbaar isolatiemateriaal
PUR is geliefd in de markt vanwege de hoge isolatiewaarde.

Verzekeraars maken zich grote zorgen over het toenemende gebruik van brandbare isolatiematerialen in gebouwen.

De isolatie van huizen, bedrijven en instellingen is met het oog op de duurzaamheid belangrijk, maar om aan de hoogste klimaatstandaarden te voldoen wordt nu veelal gekozen voor brandbare kunststof isolatiematerialen, bijvoorbeeld pur, EPS en PIR. Het Verbond van Verzekeraars pleit voor beter toezicht en striktere normen.

Volgens cijfers van stichting Salvage, die eerste hulp biedt bij brand, stijgt het aantal grote bedrijfsbranden met één miljoen euro schade of meer. In 2016 waren er 150 branden met een totaal schadebedrag van 470 miljoen euro. Ook het aantal branden bij zorginstellingen neemt toe.

Een van de oorzaken van de stijgende brandschadelast is het veelvuldig gebruik van brandbare materialen. Bij nieuwbouw en renovatie moeten flinke verbeterslagen worden gemaakt. Verzekeraars vinden dat bij de bouw, daar waar mogelijk alleen onbrandbare constructiematerialen zouden moeten worden gebruikt.

Zembla, het onderzoeksprogramma van BNN/VARA deed onderzoek naar de brandveiligheid van gebouwen in Nederland. De uitzending is hier te bekijken.

Reageer op dit artikel