nieuws

UWV: aantal bouwvacatures stijgt door tot 48.000

bouwbreed 1274

UWV: aantal bouwvacatures stijgt door tot 48.000

De vraag naar werknemers in de bouwsector stijgt dit jaar verder. De grootste oorzaak is de aantrekkende economie, waardoor de huizenmarkt in de lift zit en er meer woningen bij moeten komen. Ook voor de verduurzaming van de economie heeft de sector behoefte aan meer werkkrachten, meldt uitkeringsinstantie UWV. Daarbij gaat het vooral om installateurs.

“Door deze ontwikkelingen moeten werkgevers de komende jaren rekening houden met grote knelpunten in de personeelsvoorziening. Gekwalificeerde elektriciens, installatiemonteurs, bouwkundig tekenaars en ingenieurs zullen moeilijker voorhanden zijn. Dit geldt ook voor vakmensen op de bouwplaats, zoals schilders, metselaars, stukadoors en dakdekkers”, aldus het UWV.

Het aantal bouwvacatures stijgt door tot 48.000 aan het einde van dit jaar. Dat is een stijging van 45 procent ten opzichte van twee jaar eerder. In vergelijking met 2013, toen de sector door de financiële crisis zijn dieptepunt had bereikt, gaat het zelfs om meer dan een verdubbeling.

‘Ook komende jaren problemen bij het vinden van personeel’

Bouwondernemingen kampen inmiddels met personeelstekorten op alle niveaus. Zo zijn er volgens UWV niet alleen te weinig vaklieden, zoals dakdekkers of betonwerkers, maar vinden werkgevers ook moeilijker hoger opgeleide werknemers als ontwerpers en projectleiders. Ook voor de komende jaren voorspelt de instantie problemen bij het vinden van personeel.

Lees ook: Personeelstekort in de bouw: de stand van zaken

Reageer op dit artikel