nieuws

Extra inspanningen voor topvrouwen in de bouw

bouwbreed Premium 514

Extra inspanningen voor topvrouwen in de bouw

Ondernemers en overheid gaan extra inspanningen leveren om meer vrouwen aan de top te krijgen. Dat hebben ondernemersorganisatie VNO-NCW en het ministerie van OCW afgesproken met topmensen uit het bedrijfsleven, beleggers en vertegenwoordigers van Topvrouwen.nl. Het is namelijk nog steeds dramatisch gesteld met het aantal vrouwen in topfuncties, vooral in de bouw.

De partijen zullen onder meer de aanstaande benoemingen bij bedrijven beter in kaart brengen. Grote bedrijven worden actief op bestuursniveau benaderd om meer te doen met de database waarin inmiddels zo’n 1.500 potentiële topvrouwen staan. Ook in selectiecommissies moeten meer vrouwen zitting krijgen. Verder zal het verzoek worden gedaan om ‘diversiteit in de bestuurskamers’ tot een van de speerpunten te maken van de bedrijfscode.

BAM en Arcadis de enige met 30 procent vrouwen

Ondanks het wettelijk streefcijfer van 30 procent blijft het aandeel vrouwen in bestuursfuncties laag. Het aandeel vrouwen in raden van bestuur is nu zo’n 12 procent en voor raden van commissarissen is het aandeel 16 procent.  In de bouw zijn BAM en Arcadis de enige bedrijven die voldoen aan dit wettelijke streefcijfer, blijkt uit de Female Board Index van 2017. Volgens de laatste cijfers van het CBS ligt het aantal vrouwelijke leidinggevenden in de bouw al jaren op slechts 5 procent.

In 2019 maakt het kabinet de balans op. De extra acties moeten zorgen voor een eindsprint richting dat moment.

Reageer op dit artikel