nieuws

Bouwers stoppen in aardbevingsgebied Groningen

bouwbreed Premium 5587

Bouwers stoppen in aardbevingsgebied Groningen
2015-12-14 16:31:56 KANTENS - Drie jaar na de zwaarste aardbeving in de provincie Groningen is een begin gemaakt met het verstevigen van kwetsbare huizen. Het gaat om woningen die mogelijk instorten bij zwaardere aardbevingen als gevolg van de gaswinning. ANP SIESE VEENSTRA

Bouwbedrijven in het Groningse aardbevingsgebied zien geen heil meer in de versterkingsoperatie in de regio. Miljarden aan bouwomzet waren beloofd. De projecten zouden voor het oprapen liggen. Het bleek ijdele hoop. De opdrachtenstroom bleef uit. Geluk bij een ongeluk: “Er is nog genoeg ander werk.”

Wéér gedoe over de versterkingsopgave in Groningen. Al maanden is het onduidelijk of het versterken van woningen nog wel nodig is na het kabinetsbesluit om de gaskraan dicht te draaien. En nu is het overleg tussen Groningse partijen en minister Wiebes ook nog eens vastgelopen. Bouwers zijn er klaar mee. Het dossier loopt al jaren stroef, maar zorgt de laatste tijd voor alleen maar meer frustraties.

‘Steeds minder vertrouwen in versterkingsoperatie’

“We beginnen ons vertrouwen te verliezen dat de versterkingsoperatie hier op korte termijn voor werkgelegenheid kan zorgen”, reageert directeur Jan Emmo Hut van bouwbedrijf Kooi op de recente ontwikkelingen. “De betrouwbaarheid van het dossier heeft de afgelopen jaren al een deuk opgelopen doordat veel van dit soort projecten niet van de grond is gekomen. Nu het kabinet niet meer weet of versterking überhaupt nog wel nodig is, is er nog meer onrust onder bouwers.”

Steeds meer bedrijven laten daardoor het dossier links liggen. Zo doet Bouwbedrijf Eldering uit Hoogkerk al een jaar geen versterkingsopdrachten meer, “omdat er niets meer aan te verdienen valt”, heeft Geveke Bouw er sinds september een streep onder gezet en probeert bouwbedrijf Kooi sinds kort de gehoopte ‘versterkingsomzet’ zoveel mogelijk uit andere projecten te halen.

“De versterkingsopgave vormt een substantieel deel van de omzet van ons bedrijf. Dat moeten we toch ergens anders vandaan halen”, aldus Hut.

Hoop opgegeven

Ook Brands Bouw heeft de hoop op een paar mooie projecten zo langzamerhand opgegeven. “Volgens mij geldt dat voor veel bouwbedrijven. Het dossier is zo politiek gevoelig, veel bedrijven zitten er daarom niet meer om te springen. En ander werk is er genoeg”, vertelt vestigingsleider Joost Matthijssen.

Bovendien is het versterkingsdossier voor veel bouwbedrijven de afgelopen jaren flink tegengevallen. Miljarden aan bouwomzet waren beloofd. Er zouden enorm veel projecten voor het oprapen liggen. Maar dat bleek te rooskleurig geschetst. Zo heeft Brands Bouw de afgelopen jaren slechts twee versterkingsprojecten kunnen doen. Het bedrijf doet daarom vooral klusjes om de versterking heen, zoals de vervanging van schoorstenen.

Het versterkingsdossier is voor veel bouwers tegengevallen.
Foto: Kees van de Veen

Verwaarloosbaar aantal projecten

Ook Geveke Bouw heeft ‘maar’ vijftig woningen kunnen versterken. “Op een omzet van 70 miljoen per jaar is dat natuurlijk een verwaarloosbaar aantal”, zegt directeur Harry Leggedoor.

De bouwdirecteur had op veel meer gerekend. “Vier jaar geleden werd er gesproken over een enorme operatie. Groningse bouwers moesten er samen de schouders onder zetten. Wij en veel andere bouwbedrijven hebben er toen capaciteit voor ingeruimd en mensen voor aangenomen. Maar inmiddels heb ik die weer ontslagen. Die bleken niet nodig.”

‘Toch keuze voor nieuwbouw’

Voor Bouwborg (Friso Bouwgroep) is het al niet anders. Het bouwbedrijf, die in opdracht van het Centrum voor Veilig Wonen (CVW) versterkingen doet, zag het aantal opdrachten ook flink achterblijven. Er is minder omzet gegenereerd dan aan opdrachten is verstrekt of bouwteam overeenkomsten zijn gesloten. “We hebben te maken gehad met projecten die eerst versterkt zouden worden, maar waar uiteindelijk toch voor nieuwbouw is gekozen”, zegt vestigingsdirecteur Marja Leeuwis. “In Appingedam hebben wij onlangs nog twee blokken huizen versterkt en we zouden na de bouwvak nog twee blokken doen. Maar daar worden waarschijnlijk toch nieuwbouwwoningen gebouwd. Dat is erg jammer, want er zijn geen garanties dat wij dat ook mogen doen.”

Financiële schade

Volgens Leeuwis heeft de onzekerheid die het kabinet nu schept door de gasproductie terug te schroeven “veel impact op de hele bouwketen in Groningen”. Het zorgt voor financiële schade, voor vermindering van omzet, ook voor Bouwborg. Maar, nuanceert ze, zullen er weinig bouwbedrijven zijn die volledig afhankelijk zijn van de versterkingsopgave. “We hebben ons nooit compleet gefocust op dat segment. We focussen ons breder op de markt. En dat is waarschijnlijk voor veel bedrijven het geval.”

Bouwers hebben klussen niet nodig

Geluk bij een ongeluk: de bouwmarkt floreert als nooit te voren. Bouwers profiteren momenteel van de drukte en hebben de versterkingsopdrachten daardoor niet echt nodig. “Op dit moment is er genoeg werk hier in Groningen, dus kunnen we wel zonder die versterkingsklusjes. Vier jaar geleden was dat wel een ander verhaal. Toen zaten we in de crisis”, legt Leggedoor uit.

Voor Brands Bouw geldt hetzelfde. “Of wij die klussen nodig hebben? Eerlijk gezegd niet. Maar dat betekent niet dat we er niet meer voor gaan als er wel nog van die opdrachten op de markt komen. Het is toch mooi werk”, zegt Matthijssen.

Andere Groningse bouwbedrijven staan er net zo in. Als de versterkingsopdrachten wél in grote getale op de markt komen, willen ze die best uitvoeren. Vooral omdat ze zo betrokken zijn bij de regio en toch al ervaring hebben in het versterken van woningen. “Maar het moet dan wel een planbaar proces worden”, vult Leggedoor aan. “Dat is het nu niet. Nu kun je ad hoc eens een klusje doen. Als bouwbedrijf heb je er dan niet zoveel aan. Als het wel doorgaat moet het proces opgeschaald worden en er tempo gemaakt worden.”


Overleg afgebroken

Meerdere partijen in de aardbevingsregio Groningen zijn boos op minister Eric Wiebes van Economische Zaken. Vertegenwoordigers van de provincie Groningen, tien gemeenten en de actiegroepen Groninger Bodem Beweging en Groninger Gasberaad hebben vorige week een overleg over de versterking van ruim 1500 woningen in het gaswingebied met de minister afgebroken.

Reden: Wiebes wil wachten op de uitkomst van een onderzoek van de Mijnraad. Dat moet duidelijk maken of de versterking van de huizen nog wel nodig is nu besloten is de gaswinning volledig af te bouwen.

Dat advies moet binnen enkele weken klaar zijn. René Paas, commissaris van de Koning in Groningen, noemt het slecht voor het vertrouwen als deze mensen nog langer moeten wachten. De regio zegt in een verklaring er veel waarde aan te hechten dat bewoners die in het lopende versterkingsproces zitten, duidelijkheid krijgen en dat de gemaakte afspraken over de versterking worden nagekomen. De provincie en de betrokken gemeenten beraden zich op stappen. Woensdag houden ze spoedoverleg.

Reageer op dit artikel