nieuws

1 op 3 bouwers jaagt op personeel

bouwbreed Premium 862

1 op 3 bouwers jaagt op personeel

Veel bedrijven in de bouw verwachten binnenkort meer personeel aan te trekken. Voor het tweede kwartaal voorziet per saldo 31,9 procent van de ondernemers in de sector een groter personeelsbestand.

Dat melden CBS, de Kamer van Koophandel, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW op grond van de Conjunctuurenquête Nederland (COEN). In de bouw verwachten een stuk meer bedrijven een groter personeelsbestand dan in de rest van de niet-financiële sector: per saldo denken gemiddeld 21 procent van de bedrijven meer werknemers aan te nemen in het tweede kwartaal. Sinds de start van de waarneming in 2008, waren er niet eerder zoveel bedrijven positief over de toekomstige werkgelegenheid.

Veel bedrijven last van tekort

Toch vormt bij veel ondernemers het tekort aan personeel ook een probleem. Bij 20 procent van de ondernemers wordt het uitoefenen van de bedrijfsactiviteiten momenteel belemmerd door een tekort aan arbeidskrachten. Sinds de start van de waarneming in 2008 werden er niet eerder zoveel bedrijven gehinderd door personeelstekort.

Personeelstekort bouw niet het grootst

Onder zakelijke dienstverleners is het tekort aan arbeidskrachten het grootst: 31,9 procent van de ondernemers wordt erdoor belemmerd. Ook in de sectoren informatie en communicatie, vervoer en opslag alsmede de autohandel en -reparatie is het tekort bovengemiddeld.

Het tekort van personeel in de bouw, waar de laatste tijd vaak over gesproken wordt, valt in vergelijking met deze sectoren nog mee. Volgens de cijfers van het CBS heeft 18,6 procent van de bedrijven een tekort aan arbeidskrachten.

18,6 procent van de bedrijven in de bouw heeft een tekort aan arbeidskrachten.

Reageer op dit artikel