nieuws

Pur-slachtoffers stellen Nederlandse overheid aansprakelijk

bouwbreed Premium 2463

Pur-slachtoffers stellen Nederlandse overheid aansprakelijk

Slachtoffers van gespoten purschuim stellen de Nederlandse overheid aansprakelijk voor de gezondheidsklachten die mensen overhielden, nadat zij hun woningen lieten isoleren met gespoten purschuim.

Honderden Nederlanders claimen dat ze ziek werden van gespoten purschuim. De Stichting Meldpunt Pur-slachtoffers is het zat en stelt de overheid aansprakelijk. Slachtoffers vinden dat het Rijk de “zeer ernstige gezondheidsgevaren” van gespoten purschuim niet tijdig en adequaat heeft beteugeld.

Dat de minister nog altijd geen idee heeft over de omvang van het pur-probleem zou onder meer blijken uit een inventarisatie van het meldpunt onder GGD’s in Nederland. Volgens Ollongren zijn er slechts vier meldingen van ‘slachtoffers’ geweest in 2015 en 2016, maar het meldpunt komt uit op minimaal 30 meldingen.

“De overheid is zich al heel lang van de gevaren bewust”, schrijft Rob van Dijk, de advocaat van de stichting in een persverklaring. Hij beroept zich op de Grondwet. “Daarin staat dat de overheid verplicht is om maatregelen te treffen ter bevordering van de volksgezondheid.”

Hij vervolgt. “In 2012 was de overheid al op de hoogte van de gevaren van gespoten pur. Toch liet zij na actief te zoeken naar mogelijkheden om de risico’s voor bewoners en werknemers van isolatiebedrijven weg te nemen of zoveel mogelijk te beperken. In geen geval heeft de overheid de Nederlandse bevolking tijdig en adequaat ingelicht over de gevaren.”

‘Schrijnend’

Mirsada Palalic, voorzitter van het Meldpunt, stelt dat zij de overheid meermaals heeft verzocht in te grijpen. Ze vindt het schrijnend dat de overheid nooit met effectieve maatregelen kwam.

De Nederlandse overheid erkent dat er gezondheidsrisico’s zijn. Onder druk van oud-minister Blok paste de industrie de verwerkingsrichtlijnen aan in 2013. Zo moeten bedrijven bewoners adviseren om tijdens de isolatiebeurt, en tot twee uur daarna het huis te verlaten.

Oud-minister Blok op bezoek bij isolatiebedrijf Pluimers.

De regels zijn echter niet verplicht. Niet-gecertificeerde bedrijven hoeven die regels niet te gebruiken. Meerdere bronnen verklaarden begin dit jaar echter tegenover Cobouw dat ook gecertificeerde bedrijven, zoals marktleider Pluimers de regels met voeten treden.

Naar aanleiding van publicaties in Cobouw en Kamervragen van de SP kondigde de huidige minister Ollongren regels aan in het Bouwbesluit. Daarnaast wil de Tweede Kamer dat de Gezondheidsraad onderzoek doet naar de risico’s die bewoners lopen.

Oud-minister Blok, maar ook de huidige minister Ollongren vinden tot de dag van vandaag dat de markt primair verantwoordelijk is voor het in de kop drukken van eventuele gezondheidsrisico’s.

Heksenjacht

De vraag of de Nederlandse overheid steken liet vallen, valt te betwisten. Het RIVM deed eerder al onderzoek naar de risico’s van purschuim voor de volksgezondheid. Het eindrapport liet echter wel lang op zich wachten en het uiteindelijke rapport was vergeleken met de eerdere conceptrapporten (waarop belanghebbenden mochten reageren) een stuk minder uitgesproken, blijkt uit stukken die Cobouw in handen heeft.

TNO deed in opdracht van NUON ook onderzoek naar de gevaren van het populaire isolatiemateriaal. Uit dat onderzoek blijkt dat het verwerken van purschuim in principe veilig is, zolang verwerkers zich aan de richtlijnen houden. De risico’s voor bewoners bij prutswerk, zijn niet door TNO onderzocht.

De overheid heeft ook financieel bijgedragen aan een pur-protocol. Aan de hand daarvan kunnen eventuele slachtoffers aangetoond krijgen of ze ziek werden van de pur. Slachtoffers weigeren dat protocol echter te gebruiken, omdat ze het niet vertrouwen: de belanghebbende industrie financierde namelijk de andere helft.

“Wat een onzin”, stelt marktleider Pluimers daartegenover. Het familiebedrijf uit Rijssen wil niets weten van de gevaren van het isolatiemateriaal en vindt dat er een heksenjacht op het bedrijf gaande is. “Dit is pure oplichterij”, zegt de directie in een interview met Cobouw.

Meerdere Nederlanders wonen in stacaravans of tuinhuisjes, omdat ze geadviseerd werden om hun met purschuim geïsoleerde woning niet meer in te gaan. Cobouw bezocht vier van hen; Frank en Monique Morsink en hun twee kinderen.

Ook de dood van volkszanger Gert Timmerman wordt in verband gebracht met gespoten purschuim. Timmerman woonde in zijn laatste dagen in zijn oude muziekstudio die bij hem achterin de tuin stond. Cobouw sprak hem kort voor zijn dood en maakte daar de volgende foto’s.

Reageer op dit artikel