nieuws

Minister: onderzoek naar risico’s pur wél ‘logisch’

bouwbreed Premium 856

Minister: onderzoek naar risico’s pur wél ‘logisch’

Hoe risicovol is pur-isolatie voor bewoners? Onder druk van de SP gaat de Gezondheidsraad dat waarschijnlijk onderzoeken. Minister Ollongren heeft er namelijk wel oren naar. Eerder zag oud-minister Blok dergelijk onderzoek niet zitten.

De Gezondheidsraad komt binnenkort met een nieuw rapport over de risico’s van gespoten pur-isolatie. De SP is blij met dat onderzoek, omdat het isolatiemateriaal al jaren omstreden is, maar vindt dat het moet worden uitgebreid.

De Gezondheidsraad kijkt namelijk alleen naar de risico’s voor verwerkers en niet naar de risico’s voor mensen die hun woning laten isoleren met pur.

Naar aanleiding van berichtgeving in Cobouw en de Tubantia diende de SP vandaag een motie in. Daarin roept de politieke partij de regering op om in te grijpen.

Minister Ollongren is bereid met de Gezondheidsraad te praten, maar laat het oordeel over aan de Tweede Kamer. Dinsdag wordt er over de motie gestemd.

Over de risico’s van het omstreden isolatiemateriaal bestaat al jaren discussie op nationaal en internationaal niveau.

Blok zag het niet zitten

Oud-minister Blok zag een onderzoek naar de risico’s van gespoten purschuim voor bewoners in 2014 niet zitten, blijkt uit een briefwisseling die Cobouw in handen heeft.

Blok heeft de risico’s van pur nooit ontkend, maar zocht de oplossing in strengere richtlijnen. De oud-minister voor Wonen heeft altijd gezegd dat de markt verantwoordelijk is voor gezond en veilig werken.

Verwerkers en particulieren die hun huis lieten isoleren met gespoten purschuim wagen te betwijfelen dat die aanpak waterdicht is. Tegenover Cobouw verklaarden zij dat ook gecertificeerde bedrijven zich niet aan de veiligheidsregels houden.

Zo zaten particulieren tijdens een isolatiebeurt met purschuim gewoon thuis, terwijl de richtlijnen aangeven dat dit uit den boze is. Ollongren kondigde eerder dit jaar al regels in het Bouwbesluit aan.

Reageer op dit artikel