nieuws

Wie mag flexibele Floriade bouwen? “Makkelijk scoren is er niet bij”

bouwbreed 3735

Wie mag flexibele Floriade bouwen? “Makkelijk scoren is er niet bij”

Wie wil de supergroene Floriade in Almere aanleggen? De tuinbouw-expo in combinatie met 600 innovatieve flexibele energieopwekkende woningen. In mei moeten de offertes Dura Vermeer, BPD en Amvest binnenkomen, maar komen die wel?  

Door het hoofd van Floriade-directeur Remko Schnieders spoken soms doembeelden over nul offertes en een mislukte aanbesteding. “Ik kan niet garanderen dat deze tender lukt.  Dit project is beslist niet makkelijk scoren.”

Remko Schnieders: Eigenlijk moeten de bouwwerken instapklaar zijn als huur- of koopwoningen zodra de Expo is afgelopen.”

We zitten op de tiende verdieping van het stadhuis van Almere dat recht uitkijkt op het Weerwater, de plek waar de Floriade in 2022 moet komen.

Bewust is gekozen voor een plek aan de rand van het centrum en niet in het weiland.

Waarom deze plek?
“De Expo in een weiland bouwen is natuurlijk veel makkelijker en in Almere zijn ook nog genoeg polders aanwezig. Toch hebben we daarvan af gezien omdat we met deze plek direct tegenover de binnenstad een mooie en logische verbinding kunnen maken naar het water. Kijk wat er is gebeurd in Venlo in 2012.”

Welke les hebben jullie daarvan geleerd?
“Nou, niet in het weiland bouwen. Dan bestaat een levensgroot risico dat de Expo een tijdelijk evenement wordt dat een gapend gat achterlaat op de gemeentelijke begroting. Zes maanden wereldtentoonstelling is veel te kort om zo’n grote investering terug te verdienen. Venlo is blijven zitten met een schuld van 9 miljoen euro en er zijn nauwelijks extra banen gecreëerd. Dat willen wij totaal anders aanpakken.”

Door wat te doen?
“We hebben een sluitende kosten-batenanalyse van bijna 100 miljoen euro. Daarin zit de inrichting van het terrein (26 miljoen), maar ook de kosten van de projectorganisatie, de beveiliging en het parkeren.

De contouren zijn nu al zichtbaar. In 2022 echt open Foto Almere/Rien Wanders

Daar staat kaartverkoop (37 miljoen euro), sponsoring en overheidsbijdrages tegenover. Door de Expo te koppelen aan de ontwikkeling van een complete woonwijk hoeft niet alles in een keer te worden terugverdiend.”

Hoe werkt dat dan?
“Er zijn nu drie combinaties in de race die via een grondexploitatie het ontwikkelrecht krijgen om 600 woningen te realiseren in combinatie met de voorzieningen voor de Floriade. We maken van de tijdelijke inzendingen permanente bouwwerken. Van afbreken of slopen is geen sprake. Eigenlijk moeten de bouwwerken instapklaar zijn als huur- of koopwoningen zodra de Expo is afgelopen.”

Dat klinkt niet makkelijk, vinden de exposanten dat goed?
“We werken aan een lange lijst met potentiële deelnemers. Nee, daar kunnen we nog niets over zeggen. Het is een goed gebruik daarmee naar buiten te treden nadat volgend jaar de Expo in Beijing is afgelopen. Maar het is de bedoeling steden te koppelen aan de bouwpartner en gezamenlijk slimme constructies te ontwerpen die eerst tijdelijk voor de paviljoens van de Expo bruikbaar zijn, maar daarna meteen worden herbestemd.”

Willen de marktcombinaties dat wel?
“Dat is nu de eerste spannende vraag. Er zijn drie goede partijen geselecteerd. We beseffen dat het geen makkelijke opgave is. Uitdrukkelijk zoeken we een samenwerkingspartner om gezamenlijk oplossingen te zoeken. Deze opdracht is niet om het snelle geld te verdienen en vraagt een grote inspanning.

Planten van A tot en met Z

De Floriade heeft gelukkig wel een mooie meerwaarde en staat goed in het projectenboek, maar ik durf niet te garanderen dat alle partijen zullen inschrijven. We horen natuurlijk ook de verhalen over mislukte aanbestedingen, de overspannen bouwmarkt en het tekort aan materialen en vakmensen. Dat blijft voorlopig spannend, maar uiterlijk eind dit jaar weten we hoe deze tenderfase afloopt.”

Hoe ziet de Floriade er straks uit?
“Ruim drie jaar geleden is al een basisplan vastgelegd om voedsel in de stad centraal te stellen, vanzelfsprekend met veel ruimte voor groen en innovatie. Duurzamer dan duurzaam en circulair zijn harde eisen voor de bebouwing.

Energie opwekken

Idealiter moet de wijk ook extra energie gaan opwekken, misschien met zonnevelden of windmolens of iets anders verrassends. Het terrein wordt alleen toegankelijk voor emissievrij vervoer en dat geldt ook voor later. Hart van het terrein wordt de straat van de toekomst, de i-Streets waar alle slimme technologie samenkomt. Hoe dat er uitziet, weten we nog niet, maar in principe mag alles.”

De bouwlocatie van de A6 ligt direct langs het terrein: Geeft dat problemen?
“Nee, eigenlijk niet. Almere heeft in het verleden al keiharde afspraken gemaakt met Rijkswaterstaat over het tijdig opleveren van de verbrede A6 in 2019. Parkway6 heeft daarvoor een contract dat uitgaat van een beloning bij eerdere oplevering.

De visie van supervisor Winny Maas

Waarschijnlijk gaat dat lukken en dan is de aangrenzende strook ook nog eerder beschikbaar voor de Floriade. De energieneutrale snelweg past mooi bij ons duurzame thema en zorgt ook voor een betere bereikbaarheid.”

Wat kost een kaartje?
“Toegang tot het terrein gaat tussen 20 en 30 euro kosten. De verwachting is dat 2 miljoen bezoekers afkomen op de Expo, waarvan grofweg de helft uit het buitenland. Eind april 2022 gaan de hekken echt open. Dat lijkt nog heel ver weg, maar zorgt al voor een hele strakke bouwplanning.”


Project Floriade

  • Expo + 600 woningen + 42.000 m2 voorzieningen
  • Opdrachtgever: Gemeente Almere
  • Combinaties in de race: 1. Dura Vermeer en Arcadis Nederland 2. BPD Ontwikkeling, Lola Landscape Architect en ARUP Holdings 3. Amvest Vastgoed, URBAN-RD, Design Erick van Egeraat en Witteveen+Bos
  • Contractvorm: Gebiedsontwikkeling
  • Geschatte contractwaarde: 250 miljoen euro
  • Keuze: mei 2018
  • Definitieve gunning: najaar 2018
  • Floriade open: april 2022

Lees meer over de Floriade

A6 Almere eerste energieneutrale snelweg

Eerste paviljoen Floriade 

Drie partijen in de race

 

 

https://floriade.almere.nl/fileadmin/files/floriade/SAMENVATTING-GROWING_GREEN_CITIES-FLORIADE_2015.pdf

 

 

Reageer op dit artikel