nieuws

‘Nieuwe bouw-cao wordt nog hele toer’

bouwbreed Premium 2333

‘Nieuwe bouw-cao wordt nog hele toer’

Komen er stakingen? Of toch witte rook? Het kan nog alle kanten op met de onderhandelingen over een nieuwe bouw-cao, bleek dinsdag tijdens het Cobouw Café in Drachten. “Het gaat nog een hele toer worden”, duidde Gijs Lokhorst, onderhandelaar namens CNV Vakmensen. “Maar ik ga er nog steeds voor.”

Moderner, flexibeler, misschien wel goedkoper. Begin april moeten de onderhandelingen over een nieuwe bouw-cao zijn afgerond, maar of werkgevers en werknemers er ook daadwerkelijk uit gaan komen, valt nog zwaar te bezien.

“We zijn niet uit op stakingen, maar we zijn wel op alles voorbereid”, typeerde Gijs Lokhorst van CNV Vakmensen dinsdag de actuele toestand. George Raessens, onderhandelaar namens Bouwend Nederland, vindt dat vooral de bonden water bij de wijn moeten doen.

Vakbondspetje

“Veertien pagina’s aan eisen (van de FNV, red) is niet realistisch. Maar ik ga ervan uit dat er meer realisme onder het vakbondspetje vandaan gaat komen en dat we zonder stakingen een fantastische toekomst tegemoet gaan, met een fantastische bouwsectors, waar werknemers graag in willen werken.”

George Raessens, luistert naar een discussie over circulair bouwen tijdens het Cobouw Café om Drachten. Foto: Cynthia van Dijke

Lokhorst van CNV Vakmensen hoopt dat ook. Hij vindt echter dat werkgevers in de bouw, meer samen met werknemers moeten regelen. “De sector staat voor enorme uitdagingen. Qua arbeidsmarkt en qua innovatie. Daar moet je met elkaar in willen investeren. George (Raessens, red) kan zeggen, ach dat doen we als sector zelf wel. Wij zeggen; dat moet je gezamenlijk doen. Gezamenlijk moeten we mensen die in de bouw werken of willen werken perspectief bieden.”

Eerlijke lonen

Over één dingen zijn de twee het weleens: een nieuwe bouw-cao is hard nodig. En niet alleen omdat de huidige binnenkort afloopt. Raessens: “Veel werkgevers hebben behoefte aan goed personeel. Wij willen dat perspectief bieden. En eerlijke lonen. Nu, maar zeker voor de toekomst is dat heel belangrijk.”

Gijs Lokhorst, woonachtig in Drachten (rechts): “Het wordt nog een hele toer om een akkoord te bereiken over de nieuwe bouw-cao.” Foto: Cynthia van Dijke

Lokhorst: “Een nieuwe cao is belangrijk, omdat de sector trots moet zijn op wat die doet en hoe die met mensen omgaat. Met elkaar moeten we werken aan instroom, onderwijs en de ontwikkeling van mensen. Als we er niet in slagen om een goed plan te maken, dan zal de sector de komende jaren enorme tekorten hebben aan mensen. Niet alleen kwantitatief, maar ook kwalitatief.”

Reageer op dit artikel