nieuws

Connect2025: enorme kansen voor de installatiesector

bouwbreed 1255

Connect2025: enorme kansen voor de installatiesector

Techniek bepaalt in hoge mate de toekomst van wonen, werken en zakendoen. Om de enorme kansen die dat biedt te verzilveren, moet de installatiebranche nieuwe verbindingen aangaan en nog slimmer worden, zegt de toekomstverkenning Connect2025.

Een ouderwets bestek kan eigenlijk niet meer in de installatiebranche, zo klonk het maandagmiddag  bij de presentatie van het rapport in Den Haag. Een zichzelf respecterend installatiebedrijf komt proactief met oplossingen, treedt buiten de gebaande paden en gaat actief op zoek naar nieuwe partners.

“Wij zijn bij uitstek de verbindende partij”, zei Doekle Terpstra voorzitter van Uneto-VNI bij de overhandiging van het rapport aan Hans de Boer (VNO-NCW).

“Zonder verbinding geen ‘Internet of Things’ en zonder installatietechniek geen ‘nul op de meter’. Techniek staat centraal in de aanpak van bijna alle maatschappelijk uitdagingen van de toekomst.”

Een kant-en-klare routekaart biedt Connect2025 niet. Maar de toekomstverkenning brengt wel uitvoerig in kaart welke rol techniek gaat spelen in de gebouwde omgeving, infrastructuur, mobiliteit en industrie en geeft een aantal actielijnen. TNO en Panteia, die het rapport opstelden, brengen de stormachtige technische ontwikkelingen in beeld aan de hand van zes thema’s.

‘De stad Nederland’ laat zien dat installatietechniek ons steeds verder verstedelijkende land leefbaar kan houden. Slimme technische oplossingen maken groene hoogbouw, frisse lucht en ongehinderde mobiliteit mogelijk. ‘Smart’ oplossingen leiden het verkeer van de toekomst in goede banen, slimme lantaarnpalen laden elektrische auto’s op en assisteren met camera’s bij de veiligheid op straat.

‘Ambitie van het huidige kabinet om 50.000 woningen per jaar van het gas te halen en te verduurzamen veel te laag’

De installatietechniek speelt verder een voorname rol bij circulariteit en het energieneutraal maken van gebouwen en wegen. Feitelijk is de ambitie van het huidige kabinet om 50.000 woningen per jaar van het gas te halen en te verduurzamen veel te laag, vindt Bas Kuypers, voorzitter van de commissie innovatie van UNETO-VNI. “Dat moet naar honderd- tot tweehonderdduizend.”

Wie de lat hoog legt, kan enorm versnellen. Dat bewees bijvoorbeeld Geelen Counterflow, dat dankzij hoge ambitie het onklopbaar geachte kantoorgebouw ‘The Edge’ wist te verslaan in duurzaamheid. Uitdaging voor de installatiebranche is hier om in systemen te denken in plaats van apparaten.

Data worden steeds belangrijker bij gebouwbeheer. Gebouwen bewegen richting zelfdenkende robots. Mede daarom komen er nieuwe kansen voor domotica. Uitvoering daarvan gaat niet met een simpel bestek, daarvoor moeten installateurs kunnen omgaan met Design, Build, Maintain en Operate contracten.

Installateurs kunnen zelf ook kant-en-klare oplossingen voor de eindgebruiker bedenken

In ‘Branche zonder grenzen’ gaan de onderzoekers in op de rol van buitenstaanders in het opschudden van markten. Slechts 60 procent van de woningbezitters schakelt de vaste installateur in bij de komst van nieuwe technische snufjes, blijkt uit een enquête. Een gemiste kans, stellen de onderzoekers. Installateurs kunnen zelf ook kant-en-klare oplossingen voor de eindgebruiker bedenken.

Ketensamenwerking, BIM, Blockchain en EsCo-constructies passen bij de nieuwe werkwijzen die bedrijven moeten ontwikkelen. Ingewikkeld? Soms wel, en daarvoor heb je goed personeel nodig. Misschien is dat wel de grootste vraag die uit Connect2025 oprijst: wie gaat het vele en complexe werk dat eraan komt uitvoeren? Bedrijven kampen nu al met personeelstekorten, maar de verwachte grote uitstroom rond 2025 baart nog grotere zorgen. Doorwerken tot op hogere leeftijd en slimmer omgaan met tijd en mensen is niet genoeg.

De techniek blijkt zelf ook een handje te kunnen helpen. Robots, ‘augmented reality’ brillen en exoskeletten moeten monteurs gaan assisteren bij hun werk. Daarnaast moeten ontwikkelingen als het Techniekpact en versterking van het onderwijs de instroom bevorderen. De branche moet bovendien beter gaan verkopen dat het werk in de installatietechniek ‘sexy’ is.

Sleutelwoord in Connect2025 is ‘verbinden’ – vandaar de naam. Slagen bedrijven daar niet beter in – zowel binnen als buiten de branche – dan blijven grote kansen liggen. Volgens Doekle Terpstra is “samenwerken misschien wel het nieuwe concurreren”. Jan van der Doelen, ING sectormanager Bouw & Vastgoed, zei het als reactie op het rapport praktischer.

“In de installatiebranche werken heel veel partijen die er in slagen weinig te verdienen. Dat moet anders. Samen kun je iets bieden waarin de klant waarde ziet – en waar hij voor wil betalen.”


Connect2025 is de derde toekomstverkenning voor de techniekbranche. Eerdere rapporten verschenen in 2004 en 2010 onder de naam Radar. Voor het eerst werkten dit keer alle partijen binnen de branche samen. Naast branchevereniging UNETO-VNI waren dat ISSO (kennisinstituut), KIEN (innovatie-aanjager), KvINL (kwaliteitsorganisatie), OTIB (scholing en onderwijs), PIT (promotie) en TVVL (kennispartner). Het volledige rapport is vanaf vandaag te vinden op www.connect2025.nl.

Reageer op dit artikel