nieuws

Circulaire isolatiematerialen dempen ook geluid en trillingen

bouwbreed 1954

Circulaire isolatiematerialen dempen ook geluid en trillingen

Circulaire isolatiematerialen blijken goed geluid te absorberen. Vooral materialen op basis van cellulose en vlas scoren goed.

Dat blijkt uit onderzoek van het centrum voor biobased economy van de hogescholen Avans en HZ. VlasPLA kwam kwam tot klasse B, Cellulose zelfs tot A. Dat is een vergelijkbare absorptie als minerale wol dat veel gebruikt wordt in akoestische panelen en baffles.

Métisse, dat isolatiematerialen maakt van gerecycled textiel kwam bij het onderzoek uitgevoerd onder leiding van lector Willem Böttger tot klasse C. Daarin komt het de oude isolatiematerialen als Pur en EPS tegen. Metisse staat de laatste tijd sterk in de belangstelling door de in het oog springende toepassing in het Circl paviljoen van ABN Amro in Amsterdam. De bankmedewerkers leverden duizenden oude spijkerbroeken in die werden verwerkt tot opvallende blauwe isolatieplaten die tegen het plafond werden geschroefd om de akoestiek te verbeteren. Na het succes van Circl volgden meerdere circulaire bouwprojecten dat voorbeeld. Ook omdat de betrokkenheid van de gebruikers of de omgeving goed kan worden gestimuleerd met de inzamelingsactie. Die zijn namelijk hun oude kleren zichtbaar terug in het nieuwbouwproject.

 

Internationale klassificering

Métisse mag dan niet het isolatiemateriaal zijn met de allerbeste akoestische prestaties, volgens het onderzoek van de twee samenwerkende hogescholen, scoort het nog altijd veel beter dan onbeklede bouwmaterialen als metselwerk, beton of glas. Zelfs gips en stucwerk leveren geen noemenswaardige absorbtie op en vallen daardoor buiten de internationaal gehanteerde klassificering volgens ISO 11654. Van de onderzochte circulaire isolatiematerialen scoorde kurk het slechtst als het gaat om akoestiek. Het kwam niet verder dan klasse D.

Lector Biobased Bouwen Böttger startte zijn onderzoek omdat er steeds meer kennis is over de invloed van geluidshinder op de gezondheid. Gealarmeerd door de uitkomsten van recent Duits onderzoek is RIVM inmiddels een lange-termijn studie begonnen naar de invloed van lawaai op de ontwikkeling van jonge kinderen.

Meer nieuws over circulair bouwen en de bijbehorende materialen binnenkort op 22 maart in Baarn tijdens de praktijkdag Cobouw Circulair

Reageer op dit artikel