nieuws

Ben van Berkel start innovatieplatform voor bouwproducten

bouwbreed 698

Ben van Berkel start innovatieplatform voor bouwproducten
Photo: Robert Goddyn

Met een nieuw onafhankelijk zusterbedrijf gaat UNStudio technologische oplossingen ontwikkelen voor steden, gebouwen en interieurs. UNSense gaat opereren op het snijvlak van technologie en architectuur.

De start-up is ondergebracht op de Freedom Lab Campus in Amsterdam. Een eerste product dat de visie van oprichter Ben van Berkel reflecteert is er ook al: de solar-brick. Dat is een esthetische PV-module, ontwikkeld samen met onder andere Energieonderzoeksinstituut ECN en TS Visuals, het bedrijf dat de megaprint op het plafond van de Rotterdamse markthal verzorgde. Ook de Design Innovation Group, gevelbouwer Aldowa en de Hogeschool van Amsterdam zijn betrokken.

De Solarbrick maakt gebruik van de zogeheten back-contact technologie. Dat betekent dat de geïntegreerde bedrading van de zonnecellen aan de achterkant is aangebracht, in plaats van voorlangs zoals bij klassieke kristallijne zonnecellen. Dat maakt de weg vrij om aan de voorkant ‘leuke dingen te doen’, waardoor de vormvrijheid toeneemt en de typische PV-uitstraling wordt afgeschud. Het rendement van de Solarbrick is nog altijd zo’n 80% van die van klassieke PV-panelen.

Ben van Berkel: “We leven in het i-Phone tijdperk, maar de architectuur- en bouwindustrie bevindt zich nog steeds in de Walkman-fase. Met UNSense wil ik technologie volledig integreren in de gebouwde omgeving om deze mensen te ondersteunen bij de manier waarop zij wonen, werken en zich van A naar B verplaatsen. De hardware of de software zelf interesseert me niet. Mij gaat het om de toepassing ervan in de gebouwde omgeving om ons dagelijks leven te verbeteren.”

Hij vervolgt: technologie binnen de gebouwde omgeving beschouw ik vanuit het perspectief van een architect, en dat begint altijd bij mensen. Ik wil me niet alleen richten op de prestatie van gebouwen of optimalisatie van energieverbruik. Omgevingen die door middel van sensoren zich kunnen aanpassen aan de behoefte van de gebruikers, bieden volgens mij een geweldige kans om nu echt gebouwen en steden te ontwerpen die in essentie gericht zijn op mensen.”

Architectenbureaus beschikken volgens Van Berkel niet over de middelen die nodig zijn om nieuwe technologieën te ontwikkelen. Er is vaak weinig ruimte voor het maken van prototypen en het testen van dergelijke toepassingen, bovendien missen ze de kennis en vaardigheden die nodig zijn. Daarom opereert UNSense volledig onafhankelijk van UNStudio. Het werkt samen met data-analisten, neurowetenschappers, beleidsmakers, gemeenten, sociologen, economen, data-architecten, business case-modellers, financiële specialisten, en andere experts. Van Berkel is er van overtuigd dat in de toekomst alle architectenbureaus arch tech-bedrijven zullen worden

 

Reageer op dit artikel