nieuws

BAM torent boven andere bouwers uit met veel topvrouwen

bouwbreed 4496

BAM torent boven andere bouwers uit met veel topvrouwen
BAM Groep, recruitment, Bunnik, februari 2018 Maaike Thijssen

Met maar liefst negen topvrouwen is BAM de bouwer met de meeste kandidaten in de Top50 topvrouwen in de bouw. Bovendien staat BAM als enige bouwer al jaren in de top tien van de Nederlandse Female Board Index 2017*. Wat doet BAM anders dan andere bouwbedrijven? Maaike Thijssen, hoofd recruitment van BAM, legt het uit.

Hoeveel vrouwen werken er eigenlijk bij BAM?
“Bij BAM Nederland werken er zo’n 11 procent vrouwen. In Ierland, Verenigd Koninkrijk en Duitsland ligt dit percentage wel hoger: boven de 20 procent.”

Dat is meer dan het percentage van 9 procent van de hele bouwbranche…
“Klopt.”

Wat voor beleid heeft BAM als het gaat om het aantrekken van vrouwen?
“We streven ernaar voor alle posities vrouwen in een team te hebben. Bij het selecteren van kandidaten voor een vacature, houden we onze selectie zo breed mogelijk. Daarnaast voeren we actief invloed uit om de diversiteit binnen BAM zo groot mogelijk te houden. Zo hebben we een intern opleidingsprogramma, waarbij net afgestudeerden in een traineeship in verschillende functies binnen ons bedrijf werken. We proberen ook daar de verhouding 50 procent man en 50 procent vrouw te houden.”

Maar er studeren toch ook maar weinig meisjes af in bouwopleidingen?
“Dat is erg aan het veranderen. Vooral uit hogere opleidingen, zoals bouwkunde, komen steeds meer meisjes vandaan. Daardoor is het voor ons ook makkelijker jonge vrouwen aan te nemen. En je moet bij de bron beginnen natuurlijk, dus bij jongeren die vanuit een opleiding komen.”

Doen jullie iets anders dan andere bedrijven in de sector?
“Ik weet niet of we echt iets anders doen, maar zoals ik al zei proberen we echt actief invloed uit te oefenen voor meer diversiteit binnen ons bedrijf. Ik heb het overigens over diversiteit, omdat ik moeite heb met het benadrukken van man/vrouw-verhoudingen. We hebben een goede mix nodig van mannelijke én vrouwelijke kwaliteiten. Het gaat om diversiteit in gedrag, dat je kritisch bent op gedragscompetenties.”

Zien jullie het aantal vrouwen jaarlijks stijgen?
“De cijfers zijn de afgelopen jaren vrij constant. Er is wel een lichte toename hoor, maar dat komt vooral omdat meer diversiteit, diversiteit aantrekt. Dus als er meer diverse beslissers zijn, waaronder meer vrouwen, komen er ook sneller meer vrouwen bij.”

Gaat de positie van BAM in de Female Board Index veranderen nu Thessa Menssen vertrekt?
“Ik rekruteer niet voor het raad van bestuur, dus daar kan ik niets over zeggen. Maar het blijft een positie waar we trots op zijn en waar we naar blijven streven.”

Dus jullie weten nog niet of er voor Thessa Menssen een vrouw terugkomt?
“Daar kan ik niets over zeggen. Maar ons streven is om ook in bestuurssamenstellingen diversiteit terug te laten komen. In de raad van commissarissen halen we het streefpercentage van 30 procent vrouw dat de overheid heeft vastgelegd in de Wet Bestuur en Toezicht. Daar zijn 2 van de 6 personen vrouw.”

Heeft Thessa Menssen invloed gehad als het gaat om de positie van vrouwen binnen BAM?
“Zeker. Al vanaf het moment dat Menssen is binnengekomen is het een onderwerp geweest dat zij zeer heeft uitgedragen.”

Zijn jullie tevreden met het aantal vrouwen dat bij BAM werkt?
“We zijn natuurlijk aan de ene kant trots op zo’n positie in de Female Board Index. Maar aan de andere kant is het aantal vrouwen en mannen in de organisatie nog niet in balans. We vinden dat het cijfer omhoog moet.”

En hoe gaan jullie daarvoor zorgen?
“Door te doen wat we al jaren doen. We blijven aandacht houden voor divers samengestelde teams, we blijven meedoen met initiatieven om de bouw aantrekkelijker te maken voor meiden. Zo doen we al jaren met Girlsday, een dag waarop jonge meiden kennis kunnen maken met techniek, mee.”

*deze index geeft overzicht van de vrouwelijke vertegenwoordiging in de Raden van Bestuur (RvB) en Raden van Commissarissen (RvC) van 85 Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen.


Cobouw heeft de afgelopen tijd veel aandacht besteed aan topvrouwen in de bouw. Zo sprak Cobouw met een aantal topvrouwen en maakte een Top 50

Meer verhalen over dit thema:

Aukje Kuypers: ‘De bouw heeft vooral andersdenkenden nodig’
Bianca Seekles: ‘Vrouwen gaan de bouw niet veranderen’
Is de jacht op de bouwvrouw eindelijk geopend?
‘Bouw is ontzettende monocultuur, meer diversiteit noodzakelijk’
Struikelend op zoek naar vrouwen in de bouw
Angela van Rijn is nummer 1 topvrouw in de bouw
Kersverse TBI-topvrouw is mannenwereld gewend


CV Maaike Thijssen

Maaike Thijssen is inmiddels ruim vijf jaar actief als hoofd recruitment bij BAM. Ze is verantwoordelijk voor de afdeling ‘talent acquisition’. Deze afdeling houdt zich bezig met talent sourcing, recruitment marketing en recruiment van professionals voor de Nederlandse bedrijfstakken van BAM. Bij BAM Nederland werken zo’n 9.000 mensen. De afdeling is verantwoordelijk voor zo’n 1.000 vacatures per jaar. Maaike Thijssen heeft geen achtergrond in de bouw, maar in de marketingwereld. Zo heeft ze gewerkt bij AT&T en als consultant bij Ranger Human Capital.

 

Reageer op dit artikel