nieuws

ASVB op weg naar winstmarge van 5 procent

bouwbreed 2348

ASVB op weg naar winstmarge van 5 procent

Aan de Stegge Verenigde Bedrijven (ASVB) heeft over het afgelopen jaar een recordomzet en een recordwinst behaald. De omzet steeg met ruim 12 procent tot 677 miljoen; het nettoresultaat nam zelfs met 65 procent toe tot dik 20 miljoen.

De bouwgroep, met meer dan twintig zelfstandig opererende bedrijven actief in woningbouw, utiliteitsbouw en bedrijfshuisvesting, zag de winstmarge in een jaar stijgen van 2 naar 3 procent. Doel is een marge van rond de 5 procent. “We liggen goed op koers”, stelt financieel-directeur Michel Heideman tevreden vast.

ASVB-bestuursvoorzitter Jonathan Furst voorspelde vorig jaar al dat er een flinke winstsprong zou worden gemaakt. Als voornaamste oorzaak noemde hij toen het afronden van ‘oude projecten’ en de oplevende bouweconomie.

“Helemaal vrij van die oude projecten waren we in 2017 echter nog niet”, zegt Furst nu. “We hebben een aantal bouwbedrijven dat nog met projectverliezen kampten. Dan heb je het over zwaar verliesgevende werken. Als we die niet zouden hebben gehad, dan hadden we echt een extreem hoge winst behaald. Maar ik vind dat je er niet over moet klagen. Het hoort erbij.”

ASVB-topman Jonathan Furst: “Afgelopen jaar kampten nog wel een paar van onze bedrijven met projectverliezen.”

Inmiddels, zo schat de topman, is 90 procent van die slecht renderende projecten uit de portefeuille. “Daarom verwacht ik dit jaar ook een verdere winststijging.”

De belangrijkste winstsprong werd in Nederland behaald. In de woningbouw, ontwikkeling en bedrijfshuisvesting. “In die laatste markt, waar wij heel sterk in zijn, wordt echt weer goed geïnvesteerd. Daardoor hebben we meer werk en betere marges.”

Druk op kostprijs duidelijk merkbaar

Door de opleving in de bouw worden aannemers steeds meer geconfronteerd met hogere prijzen voor inkoop van materialen en mensen. “De druk op de kostprijs in de ‘buzzing’ bouwmarkt is duidelijk merkbaar, ook bij ASVB”, bevestigt Heideman. Een probleem maakt hij er echter niet van. “Dat moet je accepteren.”

Sterker nog, de ASVB-directeuren omarmen hun onderaannemers, zzp’ers en andere bouwpartners; gunnen hen ook een goede boterham. Heideman: “Juist dan kun je de prestaties leveren die je nodig hebt om projecten op te leveren waar iedereen blij mee is. Verbetering van het resultaat zit ’m niet in het nog verder onder druk zetten van je leveranciers en partners, maar in het zoeken naar nog meer toegevoegde waarde in een prettige en inspirerende samenwerking.”

ASVB verwacht dit jaar een winstmarge van 4 procent

Voor dit jaar rekent Furst op een verdere toename van zowel de omzet als de winst. Daarbij wil ASVB zich vooral verbeteren door zich te blijven verdiepen in zijn klant, met focus op ondernemerschap. Een concrete prognose wil de bestuursvoorzitter niet geven. “Het is pas maart. Maar ik verwacht wel naar een marge van 4 procent te groeien.”

Uiteindelijk zal ook de gewenste 5 procent worden behaald. “Er zijn veel grote bouwers die zeggen dat dat niet haalbaar is. Maar wij zijn hard op weg. Wij laten zien dat het kan.”

In een recent interview met Cobouw gaf Furst al aan dat “2018 een superjaar” wordt.

 

Reageer op dit artikel