nieuws

Afpersen waterinstallatie mag nu ook met inert gas   

bouwbreed Premium 630

Afpersen waterinstallatie mag nu ook met inert gas   

Nieuwe bouwregels geven fabrikanten meer vrijheid hun eigen persproeven voor te schrijven. Waterinstallaties mogen bijvoorbeeld ook met inerte gassen worden afgeperst.

Nadat een leidingwaterinstallatie is aangelegd, moet het gehele systeem worden getest. Met de persproef worden trekvaste delen als fittingen, beproefde op waterdichtheid en sterkte. Deze persproef mocht volgens de regels tot nu toe alleen worden uitgevoerd met drinkwater of olievrije lucht. Volgens het vernieuwde waterwerkblad 2.3, dat een toelichting geeft op de Nen 1006, mag dat nu ook met inerte gassen als CO2 of stikstof.

Dat heeft als voordeel dat er geen water in de installatie achterblijft en vervuiling en vorming van een biofilm worden voorkomen. Het nieuwe waterwerkblad schrijft voor de waterpersproef een duur van 30 minuten voor; de droge-persproef vergt 150 minuten. Maar de nieuwe regels leggen voroal een belangrijkere rol weg voor de methoden die fabrikanten voorschrijven. Met de komst van het herziene waterwerkblad 2.3 is een belangrijker rol weggelegd voor de persproef die fabrikanten voorschrijven. Die zijn nu boven de andere methoden gesteld.

Bij Viega zijn ze blij met de nieuwe regels. De Duitse fabrikant biedt al jaren standaard-protocollen voor de uitvoering van natte en droge persproeven. Die kunnen volgens Gerben Verweij gemakkelijker worden ingepast in de dagelijkse werkzaamheden.  Installaties hoeven niet in één keer compleet te worden afgeperst na voltooiing. Het is ook mogelijk aan het einde van elke werkdag het deel te beproeven dat die dag is gerealiseerd. Dat gaat sneller.

In één oogopslag zien of fitting geperst is

De persfittingen van Viega zijn uitgevoerd met het zogenaamde SC-Contur. Deze veiligheidsvoorziening zorgt ervoor dat fittingen die niet geperst zijn, niet dicht zijn. Dat klinkt vanzelfsprekend maar door de minimale toleranties die bij productie worden aangehouden kan de verbinding bij het insteken van een buis in een fitting al dicht lijken. Door plotse drukstijgingen kan de fitting later alsnog losschieten met schade door waterlekkage als gevolg.

Het ‘kanaaltje’ in de fitting met een SC-Contur maakt in één oogopslag zichtbaar of een fitting is geperst of niet. Niet alleen met de manometer, maar ook bij een visuele inspectie. Dat voorkomt onnodige schade.

Dat het SC-Contur geen overbodige luxe is, blijkt uit het feit dat verzekeringsmaatschappijen steeds vaker worden geconfronteerd met waterschade. Een deel hiervan wordt veroorzaakt doordat persfittingen nooit zijn geperst of de verbinding niet is beproefd met een persproef.

Reageer op dit artikel