nieuws

‘Utrecht, Amsterdam en Alkmaar duurzaamste gemeenten’

bouwbreed Premium 750

‘Utrecht, Amsterdam en Alkmaar duurzaamste gemeenten’

De gemeenten Utrecht, Amsterdam en Alkmaar scoren het hoogst op duurzaamheid, zo blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van Natuur & Milieu onder 42 grootstedelijke gemeenten. Onderaan de lijst bungelen Sittard-Geleen, Emmen en Heerlen.

Volgens Natuur & Milieu blijken gemeenten met ambitieuze klimaatdoelstellingen vaker hoog te scoren. Zo wil Utrecht klimaatneutraal zijn in 2030. Zulke doelen moeten worden vertaald naar concreet beleid, zoals het stimuleren van zonnepanelen of het invoeren van een milieuzone. “Dit klinkt misschien als een open deur, maar het geeft aan dat zo’n doel geen dode letter is”, zegt Geertje van Hooijdonk van Natuur & Milieu.

Ook werk aan de winkel voor koplopers

Overigens scoort geen enkele gemeente scoort overal goed op. Ook voor koplopers is er nog werk aan de winkel. De uitdagingen verschillen. Zo maakt de hoeveelheid hoogbouw het lastiger voor grote, stedelijke gemeenten als Amsterdam en Rotterdam om hoog te scoren op het aantal zonnepanelen per inwoner. Gemeenten met veel oude, historische gebouwen zoals Delft en Haarlem moeten weer meer doen om het energieverbruik omlaag te krijgen.

Natuur & Milieu vestigt hoop op verkiezingen

Volgens Natuur & Milieu spelen gemeenten door de decentralisatie een steeds grotere rol in de omslag naar een duurzame samenleving. Daarom hoopt de organisatie dat gemeenten na de aankomende gemeenteraadsverkiezingen veel duurzame collegeafspraken gaan maken. “Gemeenten hebben veel middelen in handen om echt een verschil te maken,” stelt Van Hooijdonk. “De verkiezingen bieden een prachtkans om het thema stevig op de politieke agenda te zetten en nieuwe maatregelen vast te leggen in de collegeakkoorden. Juist in die gemeenten die nog achterlopen.”

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels