nieuws

Topman Hillen & Roosen onder verdachte bouwdirecteuren

bouwbreed Premium 6482

Topman Hillen & Roosen onder verdachte bouwdirecteuren

De twee bouwdirecteuren die woensdag zijn aangehouden op verdenking van fraude en corruptie zijn topman Jan V. van Hillen & Roosen en Pieter W., voormalig directeur-eigenaar van het Amsterdamse bouwbedrijf.

De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) verdenkt hen van betaling van zeker een half miljoen euro aan smeergeld aan een Amsterdamse projectontwikkelaar. In ruil daarvoor kreeg Hillen & Roosen de opdracht voor de bouw van een groot woongebouw in de hoofdstad.

Het betaalde geld werd volgens het Openbaar Ministerie (OM) afgeboekt als sponsorgeld en geïnvesteerd in de sportcarrière van de zoon van de projectontwikkelaar.

‘Sponsorgeld’ via verhullende constructie betaald

“Het ‘sponsorgeld’ werd via een verhullende constructie tussen de projectontwikkelaar en het bouwbedrijf betaald. De projectontwikkelaar betaalde dit bedrag als kosten aan het bouwbedrijf, die het bedrag doorstortte aan een stichting van de projectontwikkelaar als ware het sponsorgeld”, aldus justitie in een verklaring.

Hillen & Roosen werd eind vorig jaar overgenomen door Hemubo. Bij de renovatiespecialist uit Almere zijn ze geschrokken van de aanhouding van Jan V., die nog altijd leiding geeft aan het bouwbedrijf en minderheidsaandeelhouder is. Pieter W. is al jaren niet meer werkzaam bij Hillen & Roosen. Hij startte in 2015 een eigen adviesbureau.

Vermeende fraude van voor de overname

In een verklaring benadrukt adjunct-directeur Tom Bergmans van Hemubo dat de vermeende fraude bij Hillen & Roosen stamt uit 2014, ver voordat Hemubo de onderneming inlijfde. “Uiteraard betreuren wij het dat er verdenkingen zijn inzake een project van voor de overname. Hemubo staat voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en neemt duidelijk afstand van handelingen die niet in lijn zijn met haar eigen richtlijnen, procedures en normen en waarden.”

Hemubo zegt de uitkomsten van het FIOD-onderzoek af te wachten, maar zal de kwestie zelf ook onderzoeken en indien daar aanleiding voor bestaat “de noodzakelijke maatregelen treffen”.

De FIOD kwam de mogelijke malversaties op het spoor na een melding van een accountant bij de Financial Intelligence Unit (FIU). Dat is een instantie waar onder meer accountants, belastingadviseurs, trustkantoren en financiële dienstverleners ongebruikelijke transacties moeten melden.

Reageer op dit artikel