nieuws

Tocardo maakt doorstart met hulp van Noord-Hollands participatiefonds

bouwbreed 1679

Tocardo maakt doorstart met hulp van Noord-Hollands participatiefonds

Getijdestroombedrijf Tocardo uit Den Oever is erin geslaagd om een doorstart te maken. Dat is grotendeels mogelijk geworden dankzij een investering van het Participatiefonds Duurzame Energie Noord-Holland. Tocardo International ging vorige maand failliet nadat een Canadese grootaandeelhouder afhaakte die vijf miljoen zou investeren in de verdere commercialisering van het bedrijf. De eerste bestaansjaren heeft Tocardo zich vooral gericht op ontwikkeling van nieuwe technologie.

Het Noord-Hollandse participatiefonds PDENH investeert met een aandelenkapitaal en verstrekt aanvullend een lening. “Met onze investering stellen wij Tocardo in staat de kans te grijpen om getijdenenergie vanuit Nederland voor de wereld beschikbaar te maken”, zo zegt directeur Bart Blokhuis, directeur van PDENH. Ook enkele particuliere investeerders steken geld in het bedrijf, dat verder gaat onder de naam Tocardo Tidal Power.

Curator Alexander Claus hoopt dat de financiële gevolgen van het faillissement door de nieuwe structuur zo beperkt mogelijk blijven. “Tocardo had een stabiele financiële partner nodig. Nu met de overheid als investeerder is er een liquide partner gevonden.”

Vijftien van de twintig arbeidsplaatsen blijven behouden na de overname

Over de exacte hoogte van de investering wil hij geen mededelingen doen, maar hij bevestigt wel dat het om enkele miljoenen gaat voor dit jaar en het komende jaar. Vijftien van de twintig arbeidsplaatsen blijven behouden na de overname. Tijdens het faillissement is het bedrijf wel gewoon blijven draaien. Het nieuwe bedrijf neemt ook alle verplichtingen over die zijn voorganger is aangegaan, zoals een lening die gekoppeld is aan een crowdfundingactie voor de getijdencentrale in de Oosterschelde.

Tocardo is gespecialiseerd in getijdenstroom, waarbij energie wordt opgewekt met turbines. Stroming in zeewater als gevolg van veranderingen in het getij laat de turbines draaien, waarbij de beweging wordt omgezet in stroom. Er zijn al negen draaiende turbines in de Afsluitdijk en de Oosterscheldekering.

Vraag naar getijdenstroom neemt toe

Tocardo ziet de vraag naar getijdenstroom toenemen en daarmee ook de vraag naar werkkapitaal. Zo bezit het bedrijf rechten voor de ontwikkeling van vijf getijdenprojecten in onder meer het Verenigd Koninkrijk en de Oosterscheldekering. De verwachting is dat die projecten binnen een paar jaar gerealiseerd kunnen zijn. In Schotland ((Orkney) bij het European Marine Energy Centre heeft Tocardo een vergunning om een offshore systeem te installeren en voor twintig jaar te laten draaien.

Eerder pleitte directeur Hans van Breugel al herhaaldelijk voor meer steun vanuit regering en investeerders om zo de technologie van Tocardo te vermarkten en de internationale voorsprong te kunnen behouden.

Reageer op dit artikel