nieuws

Oud-medewerkers Pluimers onthullen: ‘We werden ziek van pur’

bouwbreed Premium 8418

Oud-medewerkers Pluimers onthullen: ‘We werden ziek van pur’

Slapen tussen de pur-spullen. Giftige dampen door de woningen zien gaan, terwijl bewoners gewoon in huis waren. Tal van collega’s die ziek werden van gespoten purschuim. Twee oud-medewerkers van Pluimers doen een boekje open over hun ervaringen met het populaire, maar omstreden isolatiemateriaal.

Purschuim gevaarlijk? Bij Europees marktleider Pluimers willen ze daar helemaal niets van weten. Sterker nog. Ze noemen de heksenjacht ‘pure oplichterij’.

“Klachten van werknemers? Nooit gehad. En alle kritiek komt uit één en dezelfde hoek.”

Een dag na het interview met Pluimers meldt een oud-medewerker van het isolatiebedrijf zich bij Cobouw. Hij wil afstand doen van de beweringen van zijn voormalige werkgever.

“Het verhaal van Pluimers klopt van geen kant. Ik ben oud-medewerker van Pluimers en ben wel degelijk ziek geworden van pur.”

En hij is niet de enige, verzekert hij. “Veel collega’s kregen astma, werden benauwd of kregen gele uitslag op hun huid. Het probleem is dat hier niet over gesproken mag worden van Pluimers. Als ik dat doe, staat er morgen een advocaat van Pluimers op de stoep en hangt mij een boete boven het hoofd van 2000 euro, omdat dat contractueel is vastgelegd. Ik wil dan ook graag anoniem blijven. Ik heb ook een gezin aan het eten te houden.”

Stofmaskers houden geen gassen tegen

Pluimers zegt tegen Cobouw dat het alle veiligheidsregels in acht neemt. Onzin, stelt de dertiger. “Ik vulde vooral spouwmuren met gespoten purschuim en werkte niet in kruipruimten. Maar het is vergelijkbaar. Hele woningen komen onder de damp te staan. Maskers worden niet uitgedeeld. Ja, stofmaskers, maar daar heb je bij pur niets aan. Die houden geen gassen tegen.”

Nederland, Bunnik, 26 oktober 2016
Foto: Stijn Rademaker/HH

Tegen de richtlijnen in, waren bewoners vaak gewoon in huis, gaat hij verder. “Ik zag de nevel door de woningen gaan. En collega’s die in kruipkelders werkten, zijn niet veel beter af. Zij dragen wel luchtmaskers, maar als je goed naar ze kijkt, zie je dat ze allemaal gele tanden hebben, of een wit of geel gezicht.”

Leven in een vrachtwagen met stank

Ook de omstandigheden in de vrachtwagens, waarin werknemers van Pluimers bivakkeren, zijn slecht.

“Als je bij Pluimers werkt, moet je de kost in. Dan ben je de hele week van huis. Soms kom je pas zaterdag, zondag of maandag thuis. Je leeft in een hokje van twee vierkante meter. Je slaapt in de vrachtwagen, bijna letterlijk tussen de pur-spullen. Dampen blijven in de vrachtwagen hangen. Je slaapt vrijwel naast de pur-vaten die open staan, met daarop zwarte kruizen en dode vissen. Vaak genoeg heb ik gehoord dat mensen met hoofdpijn wakker worden, last kregen van verstopte neuzen, migraine-aanvallen, gele uitslag of astma. Eentje moest zelfs geopereerd worden aan zijn neus.”

Werknemers van Pluimers gaan in de kost en overnachten in vrachtwagens volgens de oud-werknemers

Meerdere slachtoffers, die zich tot de dag van vandaag niet gehoord voelen, klagen al langer over isolatiebedrijven die richtlijnen met voeten treden. De meeste treffen marktleider Pluimers.

Nauwelijks opgeleid

Deze week wuift Pluimers in een interview met Cobouw alle beschuldigingen weg. De directie verklaart dat het isolatiebedrijf volgens de richtlijnen werkt. De oud-werknemer spreekt dat tegen en zegt dat nieuwkomers nauwelijks worden opgeleid.

“Na drie keer meekijken, mocht ik de machine zelf bedienen. Maar werken met gespoten purschuim is een specialisme. Er zijn verschillende risico’s. Zo moeten de twee componenten goed uitharden, anders gaat het mis. Dan lijkt het materiaal van de buitenkant hard, maar is het dat binnenin niet, omdat de verwerkingstemperatuur te laag was. Dat risico ligt constant op de loer. De componenten moeten soms behoorlijk wat meters afleggen via de slangen en kunnen dan afkoelen.”

Slachtoffers wonen noodgedwongen in stacaravans

Zijn verhaal staat niet op zich. Een andere oud-medewerker van het familiebedrijf uit Rijssen komt met vergelijkbare verklaringen.

“Ik werd zo voor de leeuwen gegooid. Ga maar mee, spuit in de hand, zo werkt de machine. Bij Pluimers zitten ze gewoon fout. Dat is makkelijk zat. Niet alleen qua veiligheid, ook qua lonen en arbeidsvoorwaarden. Elke maand werd er geld op mijn loon ingehouden voor dingen die ze mij in elk geval niet konden uitleggen.”

Rode stickers

Ook voor deze oud-werknemer van Pluimers staat vast dat hij jarenlang met rotzooi werkte. “De rode stickers op de vaten zeggen genoeg. Ik heb altijd gezegd: twee componenten zijn niet goed voor de mens. Zo gauw als dat elkaar raakt, krijg je een chemische reactie. Onzin, werd mij dan verteld.”

Waarom hij toch bij Pluimers werkte? “Ik had schulden. Het was crisis. Ik moest werk hebben. En ik kreeg een rijbewijs voor een vrachtwagen aangeboden, maar dan moest ik wel vijf jaar blijven. Ik kon dus ook niet zomaar opstappen.”

Volkszanger Gert Timmerman woonde de laatste maanden van zijn leven in een tuinhuisje. Ook zijn dood wordt in verband gebracht met gespoten pur

In woningen spuiten wilde hij niet. “Dat vond ik direct onverantwoordelijk. Ik wil het niet vergelijken met asbest, maar qua risico’s is gespoten purschuim net zo slecht, denk ik. Twee oud-collega’s van rond de zestig jaar oud kregen onlangs kanker. Ik kan niet bewijzen dat dat door de pur komt, maar ik weet wel dat er ergens iets niet klopt.”

Niet alleen de volksgezondheid staat volgens de twee op het spel. Als het materiaal te heet wordt heb je ook een probleem.

Brandgevaarlijk

“Purschuim moet je in lagen van drie tot vier centimeter aanbrengen. Bij een te dikke laag kan het zo heet worden dat alles open knapt en het gigantisch gaat gassen. Dan vat de vloer vlam. Ik ken twee van dat soort situaties. In België stond eens een dak in lichte laaien.”

Waarom treden niet meer mensen van Pluimers met dit verhaal naar buiten? De twee besluiten. “Je bent de hele week op pad. Het merendeel ziet elkaar zelden of nooit en kent elkaar dus niet. En bovenal is het angst. Waarom wij nu toch de media te woord staan? Wij hopen dat we met ons verhaal slachtoffers kunnen helpen.”

De directie van Pluimers

Pluimers wil niet ingaan op vragen van Cobouw. “Wij herkennen ons hier totaal niet in. Kennelijk is er sprake van een rancuneuze oud-medewerker”, laat directeur Henk ter Harmsel weten.

De namen van de twee oud-werknemers zijn bij Cobouw bekend. Eerder sprak Cobouw met ziek geworden verwerkers die al langer uit het vak zijn. Die verhalen heeft Cobouw nog niet gepubliceerd. 


Meer verhalen uit deze serie

Purslachtoffers dreigen met rechtszaak tegen Staat

Minister grijpt in na publicaties over gespoten purschuim

Pluimers: Heksenjacht op gespoten purschuim is pure oplichterij

De eenzame strijd tegen de purschuim-industrie

Kamer wil opheldering over gevaren gespoten purschuim

Isolatiebedrijven schenden regels gespoten purschuim

Gespoten purschuim potentiele sluipmoordenaar

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel