nieuws

Onderstaande foto is schadelijk voor de bouw! Of niet?

bouwbreed Premium 6257

Onderstaande foto is schadelijk voor de bouw! Of niet?
Nederland, Tilburg, 9 maart 2012 dakdekkers aan het werk in 1 van de te renoveren huizen. Oude huizen worden voorzien van nieuwe daken met rode dakpannen. Vier aannemers en een woningcorporatie geven in Tilburg inhoud aan het begrip ketensamenwerking. Niet de directeuren, maar de projectleiders en de werkvoorbereiders bepalen wie wat doet bij de renovatie van 178 arbeiderswoningen in de wijk Loven. Het blijkt dat openheid en onderling vertrouwen kostenbesparend en kwaliteitsverhogend werken. Foto: Dolph Cantrijn/Hollandse Hoogte

Bouwfoto’s maken soms meer kapot dan je lief is. Dura Vermeer weet er alles van, sinds vorige week. Cobouw ook. Maandelijks krijgen we boze e-mailtjes van lezers die vinden dat we sommige foto’s niet moeten plaatsen. Een verhaal over veiligheid in de bouw, “hypocriete bouwondernemers” en de rol van de media. “Steeds meer mensen zitten thuis, omdat ze het geestelijk niet meer aan kunnen.”

Wat doe je als je als redactie van een website, krant of tijdschrift, een foto krijgt waarop duidelijk te zien is dat bouwvakkers niet zijn aangelijnd?

Wat doe je als je op de foto twee vakmensen ziet gooien met dakpannen?

“Gewoon afdrukken”, zegt de één. “Dit is, zoals het is.”

“Niet plaatsen”, zegt de ander. “En al helemaal niet als de foto niets zegt over de inhoud van het bijbehorende artikel.”

Bij het zien van de onderstaande gooien-met-dakpannen-foto kon lezer Ko Legez het niet laten om de reactie van Cobouw een mailtje te sturen. Legez is kwaliteitsmanager bij liftenbouwer Orona.

“Onze verbazing was zeer groot bij het zien van deze schokkende foto. Aanvankelijk was onze indruk dat deze foto de onderbouwing was van gevaarlijke en ongewenste werkwijzen op de bouw, maar niets bleek minder waar. In het gehele artikel wordt het aspect veiligheid nauwelijks genoemd en gaat het voornamelijk over efficiency.”

Hollandse Hoogte

Legez vervolgt:

“Ons advies is dan ook om in een volgend nummer een duidelijke kanttekening bij deze foto te plaatsen. Dergelijke publicatie kunnen zeer schadelijk zijn voor ons imago als veilige bedrijfstak! Uiteraard zijn wij altijd bereikbaar voor nadere toelichtingen.”

De bewuste foto komt uit de beeldbank Hollandse Hoogte. Tegen betaling kun je hier zoeken in het archief en foto’s van verschillende fotografen gebruiken. De zoekopdracht ‘ketensamenwerking’, het hoofditem van het verhaal, leverde onder meer deze foto op.

Foto: Dolph Cantrijn/Hollandse Hoogte

Zo luidt het fotobijschrift: “Nederland, Tilburg, 9 maart 2012 dakdekkers aan het werk in één van de te renoveren huizen. Oude huizen worden voorzien van nieuwe daken met rode dakpannen. Vier aannemers en een woningcorporatie geven in Tilburg inhoud aan het begrip ketensamenwerking. Niet de directeuren, maar de projectleiders en de werkvoorbereiders bepalen wie wat doet bij de renovatie van 178 arbeiderswoningen in de wijk Loven. Het blijkt dat openheid en onderling vertrouwen kostenbesparend en kwaliteitsverhogend werken.”

Dit maakte de eindredacteur van Cobouw ervan: “Ook op projectniveau wordt duidelijk wat de voordelen zijn van ketensamenwerking ten opzichte van traditioneel aanbesteden.”

Je kunt natuurlijk twisten over de tekst die Cobouw plaatste bij deze foto. De eindredacteur zegt erover: “Je moet het een beetje van de zonnige kant bekijken en bij dit project was ketensamenwerking toegepast.” Legez denkt daar dus anders over. “Dit doe je niet!”

Imagokwestie

Hoe dan ook. De foto liegt niet en toont hoe twee mannen gooien met een nokvorst. Dat neemt niet weg, dat het publiceren van bouwfoto’s, bouwbedrijven soms ook ten onrechte in een kwaad daglicht kunnen stellen. Dat bleek afgelopen week bij Dura Vermeer.

Foto die Dumpert vorige week plaatste

 

Dumpert publiceerde bovenstaande foto. Binnen no-time was de foto meer dan 350.000 keer bekeken. Een dag later bleek, dat de foto gedateerd is. Maar het leed was al geschied. Dura Vermeer bracht een persbericht uit. “Wij zijn ernstig in verlegenheid gebracht door deze foto.”

Legez van Orona zegt dat foto’s die niet in de juiste context staan, het imago van de bouwsector beschadigen. Daarom stuurde hij Cobouw een mail.

Hij legt uit: “Bij Orona zijn we zeer begaan met het onderwerp veiligheid in de bouw, en zijn we er zeer alert op, dat zaken niet worden opgeblazen. Toen wij de foto van die twee mannen op het dak zagen, dachten wij: dit is levensgevaarlijk. Als bedrijf zijn wij ook wars van sociale media. Altijd staat de bouw in de spotlights als er iets fout gaat.”

Scherp mes

Had Cobouw de foto dus niet moeten plaatsen? “Ik vind dat onverstandig. Jullie zijn een professioneel blad en ik beschouw de lezers als onze collega’s. Als je een kind op straat met een scherp mes ziet rondlopen, grijp je toch ook in? Op zich had je die foto best kunnen afdrukken, maar dan wel bij een artikel dat gaat over onveiligheid.”

De veiligheidsmanager benadrukt dat de bouw er zelf ook alles aan moet doen, om te voorkomen dat er überhaupt foto’s gemaakt kunnen worden van onveilige situaties.

“Eerlijk is eerlijk, daar begint het bij. Vaak hebben mensen op de vloer die al jarenlang op een bepaalde manier werken ook niet in de gaten dat ze onveilig werken.”

In een grijs verleden, toen Legez nog werkte bij een Amerikaans liftenconcern, deed hij onderzoek naar serieuze en dodelijke ongevallen over de hele wereld.

“Dat heeft mij ontzettend veranderd. Ik heb zoveel mensen gesproken met vreselijke verwondingen. Allemaal hadden ze nooit het gevoel dat ze iets gevaarlijks deden. Tot ze naar beneden vielen en niet meer konden lopen. Als je heel lang iets doet, krijg je een misplaatst gevoel van veiligheid.”

Niet aangelijnd

Piet van Houwelingen stoort zich soms ook aan foto’s die Cobouw plaatst bij verhalen. Hij is directeur bij Van Noordenne Wapeningsstaal. “Ik lees graag de Cobouw, maar zodra er mensen op de foto staan, dan betreft het zeer geregeld onveilige situaties.”

Net zoals Legez sloeg Van Houwelingen alarm toen Cobouw de foto afdrukte met daarop de twee mannen die gooien met bouwmaterialen. “Bijgaande foto laat ons een levensgevaarlijke situatie zien, waarbij een medewerker (niet aangelijnd) een dakpan werpt naar een collega (zonder helm). Voor beide medewerkers is geen valbeveiliging geregeld”, schreef Van Houwelingen in een mailtje aan Cobouw.

Hij vulde aan: “Blijkbaar is deze situatie nog steeds mogelijk in onze land en wordt deze manier van werken zelfs aangemoedigd door de foto te plaatsen bij een positief redactioneel stuk.”

‘Directeuren hebben de mond vol van convenanten’

Van Houwelingen vindt dat Cobouw, maar ook de bouwsector, een verantwoordelijkheid heeft. “Ik heb de indruk dat veel managers en directeuren, die de mond vol hebben van allerlei convenanten, niet beseffen hoe onveilig er vaak nog op de bouwplaats wordt gewerkt en beseffen welke schade zij kunnen aanrichten in gezinssituaties.”

De keten is te lang geworden, beschouwt Van Houwelingen. “Elke keer is de vraag; met wie werk je samen? Met de mensen die het doen, of met iemand in een pak die op kantoor iets presenteert. Ceo’s zeggen ook vaak dat veiligheid geld mag kosten, maar in alle bestekken staat de euro-vraag altijd hoger.”

Opdrachtgevers zoals ProRail, Rijkswaterstaat en andere overheden, moeten opstaan, vindt de directeur van Van Noordenne. “Hoe garandeer je een veilige werkomgeving voor iedereen? Hoe ga je om met veiligheid? Die vraag zou in elke aanbesteding centraal moeten staan.”

Wat nu? “Ga de dialoog aan en controleer”

Verschillende bouwondernemers spraken onlangs in Cobouw ook al hun zorgen uit over de veiligheid in de bouw. Juist nu de economie weer aantrekt en het bouwtempo omhoog moet. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid vindt dat de sector er een tandje bij moet doen om de veiligheidscultuur te verbeteren.

Wat er nodig is volgens de twee boze mailtjesschrijvers?

Legez: “Iedereen moet de regeltjes kennen. En werkgevers moeten werknemers de juiste spullen meegeven, zodat ze ook daadwerkelijk veilig kunnen werken.”

“Permanente controle op veilig werken, blijft ook altijd nodig.” voegt hij eraan toe.

“Dat begint bij de bedrijven zelf. Jaarlijks voeren wij honderden inspecties uit. Iedere werknemer wordt wel een keer bezocht. Als ze fouten maken, bestraffen we ze niet, maar gaan we de dialoog met ze aan en leggen we uit waarom iets risicovol is. Als je mensen gaat ontslaan, omdat ze iets verkeerd doen, ontstaat er een super vervelende attitude in het bedrijf van stiekem gedrag.”

Of ontslaan?

Van Houwelingen is iets minder coulant. “Ik denk dat je nog dagelijks gevaarlijke bouwsituaties tegenkomt. Daar moeten we van af. Bij veelvuldige herhaling moet je iemand ontslaan.”

Hij houdt zijn hart vast voor de nabije toekomst. “De druk wordt alsmaar groter. Nu al zitten steeds meer mensen thuis, omdat ze het geestelijk niet meer aankunnen, terwijl ze met hun handen moeten werken. Dát neem ik Cobouw niet kwalijk. Maar foto’s van onveilige situaties plaatsen bij verhalen die over hele andere zaken, dragen ook niet bij aan een veiligere bouwplaats.”


Meer verhalen over bouwfoto’s

Dura Vermeer ernstig in verlegenheid wordt gebracht door pijnlijke bouwfoto

‘Enge bouwfoto maken is heel makkelijk’ 

Reageer op dit artikel