nieuws

Maaiveld | Een verfrissende kijk op beton, maar het stinkt wel

bouwbreed Premium 798

Maaiveld | Een verfrissende kijk op beton, maar het stinkt wel

Oplettende bezoekers van de beurs Gevel zagen dit jaar een opmerkelijk gevelproduct: Boerenbeton. Het ruikt niet lekker, maar geeft wel een verfrissende kijk op beton, zegt Wim Rongen van prefabproducent Geelen Beton.

Wat is het precies? Het lijkt alsof jullie een schaap in de bekisting hebben gegooid.
“Dat is helemaal correct.”

Wat, zit er echt een schaap in?
“Alleen zijn vacht. Wij prefabproducenten brainstormen geregeld ‘out-of-thebox’ met architecten en experts over ‘experimenteel beton’. In het kader daarvan opperde architect Mark Hemel het idee voor Boerenbeton.”

Dat was er nog niet?
“Nee. Het past bovendien bij het idee om lokale grondstoffen te gebruiken. Beton hoeft niet alleen uit zand, cement en grind te bestaan.”

Hoe maak je het precies?
“We hebben een schapenvacht onder in de mal gelegd en toen beton erop gegoten. Een dag erna hebben we het ontkist. Stinken dat het deed, niet te harden!”

Op de beurs viel het wel mee.
“We hebben het element eerst een jaar buiten blootgesteld aan weer en wind. Sommige stukken wol kwamen los, een heel fraai beeld! Voor we het naar de beurs brachten heb ik het even schoongespoten.”

Wat denkt u, heeft het marktpotentie?
“Haha, dat weet ik niet. Wij doen niet aan marktontwikkeling, en daar gaat het hier ook niet om. Het geeft wel een andere kijk.”

Misschien is het wat voor het platteland?
“Zou kunnen. We hebben trouwens een hele serie Boerenbeton gemaakt. Met eierschalen, met riet, koeienbeton – wit met zwarte vlekken – en roze beton met rubberen varkensneuzen. Wij zitten hier toch in carnavalsgebied.”

Heel wat spannender dan die saaie gemetselde stallen.
“Zeker. Misschien moet je het af en toe schoonspuiten, maar een gevel van boerenbeton leeft!”

Reageer op dit artikel