nieuws

Eurogrit aansprakelijk gesteld voor asbestgrit

bouwbreed Premium 1335

Eurogrit aansprakelijk gesteld voor asbestgrit

Vakbond FNV stelt het bedrijf Eurogrit aansprakelijk voor de levering van met asbest vervuild straalgrit. De advocaat van de vakbond heeft hierover een brief gestuurd naar het bedrijf. Volgens de bond is deze formele stap noodzakelijk om mensen die in de toekomst ziek worden van het spul juridisch te kunnen bijstaan.

Leverancier Eurogrit (onderdeel van het Dortse Sibelco)  leverde in oktober 2017 met asbest vervuild straalgrit aan afnemers, volgens FNV 140 bedrijven in totaal. Deze afnemers verkochten het spul weer deels door naar andere bedrijven, waardoor het vervuilde grit uiteindelijk bij een kleine zeshonderd bedrijven terechtkwam. Er volgde meteen een terugroepactie en veel projecten werden direct stilgelegd, zoals de Willemsbrug in Rotterdam.

Straalgrit wordt gebruikt om harde oppervlakken te reinigen, zoals bij renovatie van stalen bruggen. Werknemers van de bedrijven die het spul kochten, zijn mogelijk bij hun werk met asbest in aanraking gekomen en kunnen daar ziek van worden.

Uit een eerdere inventarisatie leek de blootstelling mee te vallen, concludeerde Koninklijke OnderhoudNL naar aanleiding van de analyse van bijna 60 verschillende asbestinventarisatie rapporten die lidbedrijven hebben laten uitvoeren naar aanleiding van het stilleggen van hun projecten. Die rapporten bevatten 1.018 monsters van 4 verschillende typen (materiaalmonsters, grondmonsters, kleefmonsters en luchtmonsters) die uitwijzen dat de aangetroffen hoeveelheid asbest in het door de bedrijven opgeslagen en in de buitenlucht gebruikte straalgrit als een te verwaarlozen hoeveelheid is te kwalificeren.

TNO onderzoekt blootstelling

TNO onderzoekt de geschatte blootstelling van werknemers die met het straalgrit gewerkt hebben. Blootstelling aan asbest kan ziektes veroorzaken zoals asbestose (beschadigd longweefsel). “Ook als dit onderzoek komt dat de blootstelling laag was, betekent dat niet dan niemand ziek wordt. Het risico bij blootstelling is nooit nul”, zegt Kitty de Jong, vicevoorzitter FNV.

De bond hoopt dat Eurogrit aansprakelijkheid erkent. Als het bedrijf dat niet doet, dan kan de rechter worden gevraagd aansprakelijkheid op te leggen. Een woordvoerder van Eurogrit zegt dat het bedrijf “constructief overleg” heeft gehad met de FNV voordat de bond de bewuste brief stuurde en dat het bedrijf wist dat deze eraan kwam.

Ook zegt hij dat het bedrijf begrijpt dat FNV deze formele stap neemt. Of Eurogrit de aansprakelijkheid ook erkent, wilde hij niet zeggen. “Wij wachten eerst de uitkomst van het onderzoek van TNO af.” Dat komt naar verwachting eind maart.

Reageer op dit artikel