nieuws

Consortia met Dura, BPD en Amvest strijden om bouw Floriade Almere

bouwbreed 3603

Consortia met Dura, BPD en Amvest strijden om bouw Floriade Almere

De Floriade 2022 krijgt een wijk met 600 huizen die instapklaar zijn zodra de Expo is afgelopen. Drie partijen zijn nog in de race voor de bouw en ontwikkeling van het Floriadeterrein. Almere heeft de keus laten vallen op consortia met Dura Vermeer, BPD en Amvest.

De gemeente gaat met deze drie consortia door voor de eindfase van de aanbesteding en verwacht in mei een definitieve keuze te maken. De beoordelingscommissie staat onder aanvoering van Winny Maas.

Geen lokale partijen, maar nieuwe ronde, nieuwe kansen

De Europese tender voor het ontwikkelen, financieren, coördineren, realiseren en exploiteren is december vorig jaar begonnen. “Het is een volstrekt unieke aanbesteding, want niemand weet nog hoe de stad van de toekomst eruit ziet en wat woningen dan zullen kosten”, licht de woordvoerder van de gemeente toe. Almere heeft de ambitie om door te groeien tot de vijfde stad van het land en kiest voor combinatie van de Floriade met meteen een woonwijk. Donderdagavond stelde de gemeenteraad de gunningsleidraad voor het vervolg van de tender vast en kan de slotfase beginnen.

De Florioade 2022 is na afloop meteen instapklaar als woonwijk.

In aanvang hebben zich vier geschikte consortia gemeld, waarvan een partij is afgevallen. Deze partijen zijn beoordeeld op basis van geschiktheidseisen, financiële draagkracht en technische bekwaamheid. Het gaat om Dura Vermeer/Arcadis, BPD Ontwikkeling/Lola Landscape Architects/ARUP en Amvest Vastgoed/URBAN-RD/Design Erick van Egeraat/Witteveen+Bos.

Verbrede A6 al eind 2019 klaar

Opvallend is dat Dura ook al in het consortium zit dat de A6 richting Almere en de Floriade op tijd klaar moet hebben. Dat wordt de eerste energieneutrale snelweg.

Onder de aanmeldingen voor het Floriadeterrein waren geen lokale of regionale partijen. De gemeente hoopt dat die in de gunningsfase alsnog positie veroveren via een samenwerking met de drie consortia. Dat zal naast ‘social return’ zwaar meewegen bij de definitieve keus.

De beoordelingscommissie maakt in mei een keus. Aansluitend zal worden onderhandeld over de ontwikkelingsovereenkomst die dan in het najaar definitief wordt gegund.

Reageer op dit artikel