nieuws

Blog: Top 50 vrouwen moet Top 10.000 worden

bouwbreed Premium 1065

Blog: Top 50 vrouwen moet Top 10.000 worden

Terwijl we al jaren wéten dat er weinig vrouwen in de bouw werken, is het nog steeds vrij dramatisch gesteld met het percentage (top) vrouwen in de bouw. Anno 2018 kan dat niet meer.

Het aantal vrouwen in de bouw neemt wel toe, maar heel traag.

Topvrouwen in de bouw zíjn er wel, maar nog veel te weinig.

Bouwers hebben wel wat aandacht voor het aantrekken van vrouwen, maar doen té weinig moeite ze te behouden.

Oftewel: er is wel wat aandacht voor de vrouw in de bouw, maar dat kan nog VEEL beter!

Dat is de conclusie die ik kan trekken na mijn maandenlange onderzoek naar de positie van de vrouw in de bouw.

Nu is mijn vraag aan bouwers: waarom? We weten allemaal dat de bouw voor veel veranderingen staat. Dat de bouw moet verduurzamen, moet digitaliseren. Dat de bouw kampt met enorme personeelstekorten. Dat de bouw nieuwe inzichten nodig heeft, andersdenkenden. We weten ook al een tijd lang dat vrouwen anders werken, andere types zijn. Waarom wordt er dan niet wat meer energie gestoken in de positie van de vrouw in de bouw?

Of overdrijf ik de invloed die de vrouw kan hebben misschien? Zijn vrouwen eigenlijk helemaal niet zo nodig? Kan de bouw prima met grotendeels mannen doorgaan?

Als dat zo is, dan heb ik niets gezegd. Dan kunt u dit allemaal vergeten.

Toch wil ik u met deze blog, maar ook met de andere verhalen over bouwvrouwen die vandaag zijn verschenen, en die nog gaan verschijnen, aan het denken zetten. Kijkt u eens naar de Top50 topvrouwen. Die vrouwen zijn er allemaal, die hebben stuk voor stuk bijgedragen aan onze sector. Vindt u ook niet dat dit een Top 100 moet worden, een Top 1000 of eigenlijk een Top 10.000?

Vindt u ook niet dat bouwers moeten staan te springen om topvrouwen?

Ik denk van wel. De bouw heeft, zoals veel topvrouwen uit onze lijst al hebben aangegeven, meer diversiteit nodig op de werkvloer. Juist om met die veranderingen hierboven beschreven, anders om te gaan. Om andere ideeën toe te laten, een andere sfeer te creëren. Om van de machocultuur af te komen die in de bouw heerst, om meer samen te gaan werken.

Dus ik zeg: laten we niet gaan voor een ‘man in een rokje’, maar voor een ‘vrouw met een stropdas’. Of gewoon voor een topvrouw.


De komende tijd besteedt Cobouw meer aandacht aan de vrouw in de bouw. Zo sprak Cobouw met een aantal topvrouwen en maakte een Top 50. Hou Cobouw in de gaten voor meer verhalen rondom dit thema. 

Reageer op dit artikel