nieuws

BAM houdt schamele 12,5 miljoen euro over onder de streep

bouwbreed 5614

BAM houdt schamele 12,5 miljoen euro over onder de streep

Door een verlies op de zeesluis IJmuiden van 68 miljoen euro is BAM in 2017 bijna in de rode cijfers beland. Het concern meldde woensdag een nettowinst van 12,5 miljoen euro.

De brutomarge kwam uit op 1 procent (netto 0,2 procent). Zonder de problemen bij de zeesluis IJmuiden zou de brutomarge 2 procent bedragen. De ingestorte parkeergarage in Eindhoven heeft ook een negatief effect gehad op de resultaten, al koppelt BAM hier nog geen bedrag aan. De omzet van het bedrijf uit Bunnik daalde met 5 procent naar 6,6 miljard euro.

“Wij zijn teleurgesteld dat het projectverlies op zeesluis IJmuiden ons 2017 resultaat met 68 miljoen euro heeft verlaagd en onze marge met 1 procentpunt”, zegt BAM-bestuursvoorzitter Rob van Wingerden. “Afgezien hiervan presteerde het merendeel van onze activiteiten in lijn met onze verwachtingen. Onze orderportefeuille groeide zoals voorzien, met handhaving van onze tenderdiscipline. Wij hadden opnieuw een jaar met een positieve handelskasstroom en onze algehele financiële positie blijft solide.”

Huizenverkoop stijgt met 7 procent, maar had hoger kunnen zijn, meent BAM

De huizenverkopen in Nederland stegen met “slechts” 7 procent naar 2.316. Dat hadden er volgens BAM meer kunnen zijn als ruimtelijke ordeningsprocedures en de bestemmingsplannen bij gemeenten niet dwars hadden gelegen.

Het positieve bedrijfsresultaat van 68 miljoen euro kwam vooral dank zij projecten in Verenigd Koninkrijk en Ierland tot stand. In Nederland kwam de teller op -25,6 miljoen euro uit. Het verlies in Nederland kwam voor rekening van de infradivisie, dat door de ontwerpfout in IJmuiden een resultaat van -24.3 miljoen euro moest boeken.  De divisie bouw en vastgoed behaalde een positief resultaat van 73 miljoen euro.

De dalende omzet van BAM wordt voor een groot deel (38 procent) veroorzaakt door de verzwakte Engelse pond.

Bouwkosten stijgen, beschikbaarheid probleem

BAM verwacht in 2018 een brutomarge van 2 procent te kunnen noteren. Volgens Van Wingerden”ontwikkelen de meeste markten zich in een positieve richting”. Tegelijkertijd is er sprake van “een toenemende druk op de kosten en op de beschikbaarheid in sommige delen van onze supply chain”.

Van Wingerden kondigt aan dat BAM de uitvoering van de strategie ‘Building the present, creating the future‘ gaat versnellen. Die strategie houdt onder andere in dat BAM winstgevender moet worden. De laatste drie jaar was BAM winstgevend, maar het houdt niet over. Vanaf 2012 is per saldo 176 miljoen euro verlies geleden.

Het bedrijf uit Bunnik heeft tussen 2010 en 2016 een kwart (6.600 medewerkers) van het personeel van de loonlijst gehaald. Na een verlies van ruim 100 miljoen euro in 2014 werd het strategische programma Back in shape gelanceerd. Het bouwconcern moest slanker en winstgevender worden. Het aantal werkmaatschappijen werd teruggebracht van 25 naar 10; in Nederland van 12 naar 2. De verschillende bedrijven zouden elkaar in de nieuwe opzet veel gemakkelijker vinden en dus beter van elkaars kennis en kunde gebruik kunnen maken, was de gedachte.

BAM leek het laatste jaar financieel iets fitter te worden toen zich in 2017 twee zware tegenvallers aandienden: de instorting van de parkeergarage in Eindhoven en de ontwerpfout bij de zeelsluis van IJmuiden. De financiële impact van de ingestorte parkeergarage is nog onduidelijk. BAM heeft 32 gebouwen met breedplaatvloeren; een hiervan zat in november vorig jaar in de hoogste risicocategorie. Een definitieve oplossing voor de vloeren is er begin 2018 nog steeds niet. De parkeergarage is inmiddels helemaal gesloopt en zal opnieuw worden gebouwd.

De ontwerpfout bij de zeesluis was “frustrerend”, zei Van Wingerden in december. De engineers van BAM en bouwpartner VolkerWessels hadden allemaal naar het ontwerp gekeken. BAM organiseert bovendien “veel meer design reviews en peer reviews” dan in het verleden. Ook externe specialisten zagen geen risico in het ontwerp van de caissons. “Het is heel frustrerend dat zo veel mensen ernaar gekeken hebben en het allemaal niet gezien hebben. Dat nekt ons nu. Heel erg teleurstellend, maar we zullen ermee moeten dealen”.


Lees verder over BAM: Rob van Wingerden: ‘We laten ons niet uit het lood slaan door zeesluis IJmuiden.’ De topman vertelt onder andere dat BAM in de race is om verschillende projecten van Carillion over te nemen.

 

Reageer op dit artikel