nieuws

Arcadis krabbelt op en zet verkoop architectendochter door

bouwbreed 1182

Arcadis krabbelt op en zet verkoop architectendochter door

Om beter te focussen op de strategische activiteiten gaat Ingenieursbureau Arcadis inderdaad haar dochterbedrijf CallisonRTKL verkopen. Het noordamerikanse architectenbureau is goed voor zo’n 10 procent van de totale omzet die vorig jaar netto uitkwam op ruim 2,4 miljard euro.

Dat maakte het ingenieursbureau bekend ter gelegenheid van de presentatie van de jaarcijfers over 2017. Die cijfers vielen goed op het Damrak. De beurskoers van Nederlands grootste ingenieursbureau maakte opende  zo’n 3,5 procent hoger. Na jarenlang  sappelen trad in de tweede helft van vorig jaar het herstel in bij Arcadis. Over heel 2017 maakte het bedrijf een autonome groei door van 1 procent. Het operationeel resultaat bedroeg 186 miljoen euro.

De activiteiten op het vasteland van Europa, inclusief Nederland, groeiden autonoom zelfs met 6%.  De marge groeide mee naar 7,3 procent. Arcadis profiteerde daar vooral van de groei van de bouwactiviteiten. In de infra-sector stegen de activiteiten minder hard. Spoorwerkzaamheden compenseerden voor een terugloop in de snelwegprojecten.

In het midden oosten en presteerden de ingenieurs uit Arnhem aanzienlijk minder. Daar werd 10% minder omzet geboekt en halveerde de winst tot 4,7 procent. Vooral late betalingen spelen de ingenieurs daar parten.  Ook in Zuid-Amerika, met name in Brazilië heeft Arcadis het nog altijd zwaar.

De vorig jaar aangetreden topman Peter Oosterveer formuleerde in november een strategische heroriëntatie, waarbij het bedrijf zich meer dan voorheen toelegt op klimaatverandering, verstedelijking en verduurzaming van de industrie.

De noord-Amerikaanse dochter CallissonRTKL past niet langer in die activiteiten. Afgelopen najaar hintte de Arcadis topman al op de verkoop van het Noord-Amerikaanse architectenbureau dat 1700 man aan het werk heeft. Dat is inmiddels omgezet in daden: zakenbank Merrill Lynch polst de markt naar mogelijke kandidaten die geïnteresseerd zijn in een eventuele overname.

 

 

Reageer op dit artikel