nieuws

Vastgoeddiscussie over kantoorpanden in Rotterdam

bouwbreed 1210

Vastgoeddiscussie over kantoorpanden in Rotterdam

Bureau ZUS vindt het geen goed idee om het Rotterdamse Schiekadeblock compleet plat te leggen voor de bouw van dure en grote kantoorpanden en woontorens. Het bureau heeft hierover een brief geschreven aan de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb.

ZUS denkt dat er in het gebied voortgebouwd moet worden op bestaande ontwikkelingen. Het bureau wil voorkomen dat er, net als voor de crisis, grootschalige miljoenenplannen komen te liggen, die uiteindelijk niet uitgevoerd kunnen worden. “Je kunt er de klok op gelijk zetten dat er over een paar jaar weer een crisis is. Dan komt zo’n groot plan gelijk weer stil te liggen. We moeten leren van de afgelopen jaren en niet in een keer het gebied compleet opnieuw willen inrichten. We moeten het gebied stap voor stap herontwikkelen”, stellen Elma van Boxel en Kristian Koreman, oprichters van bureau ZUS.

Al jaren discussie over het gebied

Al jaren is er gesteggel over het gebied naast het Centraal Station in Rotterdam. Voor de crisis was het plan om de verloederde buurt plat te gooien en een nieuwe zakenwijk met hoge kantoorpanden te bouwen. In 2009 kocht de gemeente het gebied voor 52 miljoen van projectontwikkelaar LSI om de nieuwbouw te realiseren, maar door de crisis kwamen de plannen niet van de grond. ZUS meldde zich bij de gemeente met een alternatief plan. Het bureau mocht het gebied herontwikkelen met gebruik van bestaande panden.

Nu de crisis voorbij is woedt er opnieuw een vastgoeddiscussie over de wijk. De lokale VVD wil het gebied alsnog compleet platgooien om de kantoorpanden te realiseren. De geïnvesteerde miljoenen moeten dan met hoge huren terugverdiend worden.

Komende tien jaar geen bouwput

ZUS gaat in de brief niet in tegen het pleidooi van de VVD dat er nieuwe kantoorpanden nodig zijn. Het bureau vindt alleen dat het gebied de komende tien jaar geen bouwput moet zijn. Het gebied moet als het aan het bureau ligt, een mix worden tussen werken en wonen.

‘Waak ervoor dat Rotterdam onbetaalbaar wordt’

Daarnaast moet Rotterdam ervoor waken dat de stad, net als Amsterdam, compleet onbetaalbaar wordt, vindt ZUS. “Dat Amsterdam meer kantoren wil gaan bouwen om Brexit-bedrijven in te huisvesten (zie kader onder deze tekst), is begrijpelijk, maar toch denk ik dat Rotterdam dit voorbeeld niet moet volgen. Als je hier allemaal kantoorpanden gaat bouwen voor brexitbedrijven, wat vaak hoge segment kantoorpanden zijn, druk je het hele middensegement de markt uit. De panden worden daardoor onbetaalbaar. En Rotterdam is er juist trots op een mix te zijn geworden voor diverse doelgroepen om te werken en te wonen. Betaalbare kantoren moeten er ook blijven”, besluit Koreman.

Aboutaleb heeft aan De Volkskrant laten weten de brief te hebben ontvangen. Pas na de gemeenteraadsverkiezingen van maart, wordt een beslissing genomen over de toekomst van het gebied.


Amsterdam zet in op meer kantoren

Amsterdam wil weer nieuwe kantoren bouwen. De groeiende vraag naar kantoren leidt ertoe dat de gemeente minimaal twee aanbestedingen per jaar gaat uitschrijven voor locaties waar vraag naar is. Ook blijft de hoofdstad inzetten op de transformatie van kantoren die niet voldoen aan de huidige normen of niet op de juiste plek staan.

Amsterdam verandert hiermee het beleid uit 2011 dat was ingezet op het verminderen van het aantal kantoren. “Nu het Nederland en Amsterdam economisch voor de wind gaat, is er sprake van een groeiende vraag naar kantoren, met name op locaties die goed bereikbaar zijn met ov”, zegt wethouder Eric van der Burg (grondzaken).

“Aan de ene kant is er schaarste aan goede en bereikbare kantoren op specifieke locaties, aan de andere kant is de leegstand van kantoren in Amsterdam nog niet helemaal verdwenen. Vraag en aanbod op de kantorenmarkt sluiten onvoldoende op elkaar aan. Daar gaan we met twee tenders per jaar iets aan doen.”

 

Reageer op dit artikel