nieuws

‘Staalbouw zal weinig merken van hoge zinkprijzen’

bouwbreed Premium 973

‘Staalbouw zal weinig merken van hoge zinkprijzen’

De prijs van zink, die maandag in tien jaar tijd een recordhoogte heeft bereikt, zal weinig effect hebben op de prijs van stalen halffabricaten. Dat stelt Frank Maatje, directeur Bouwen met Staal.

“Er wordt wel zink gebruikt in staalconstructies, maar gemiddeld slechts zo’n tiende millimeter. Daarom heeft deze prijsstijging niet zo heel veel effect op stalen halffabricaten”, legt Maatje uit. Bovendien worden lang niet alle staalconstructies ‘verzinkt’, vervolgt de directeur. “Vooral staalconstructies voor buiten, zoals portalen over de weg, worden verzinkt. Constructies voor binnen over het algemeen niet.”

De plaatsing van een aluminium portaal.

Bij stalen portalen voor over de weg wordt vaak wel zink gebruikt.

Staalproducten sinds kort wel duurder

Toch zijn prijzen van stalen halffabricaten sinds halverwege 2017 wel gestegen. Volgens Maatje gaat het om prijsstijgingen van zo’n 20 procent. Dit komt door de toenemende vraag naar staal, maar ook omdat prijzen van ijzererts, schroot en toeslagmaterialen, andere materialen voor de productie van staal, zijn gestegen.

Gestegen energiekosten effect op de staalprijs

“De prijs van ijzererts is in de laatste vier maanden van 2017 met zo’n 20 procent omhoog geschoten en bij schroot en toeslagmaterialen is sinds juli 2017 eenzelfde trend waarneembaar. Daarnaast hebben de gestegen energiekosten een effect op de staalprijs, omdat er veel energie gebruikt wordt bij productie van staal”, legt Maatje uit. Hij vervolgt: “Ook rekenen staalproducenten iets meer marge. Die hebben jarenlang onder de prijs gewerkt, dus proberen ze nu de vraag weer hoger is, iets meer te verdienen.”

Stalen producten wel gewoon op voorraad

De gestegen prijzen zullen naar zijn verwachting geen effect hebben op het gebruik van staal in de bouw. “In tegenstelling tot veel andere bouwmaterialen, zijn stalen producten en halffabricaten wel gewoon op voorraad. Veel staalconstructies, zoals stalen balken, die gebruikt worden in de bouw, komen uit fabrieken in Luxemburg en Duitsland. Deze fabrieken hebben natuurlijk ook tijdens de crisis hun productiecapaciteit teruggeschroefd, maar zijn wel weer snel in staat geweest de productie te verhogen. Dat komt onder andere omdat er minder mensen nodig zijn om staal te produceren, veel fabrieken zijn geautomatiseerd”, verklaart Maatje.

Ook prijs van Nikkel flink gestegen

De prijs van zink stond maandag op de hoogste stand in meer dan tien jaar tijd. De prijs stond op 3584 dollar per ton. Ook prijs van andere metalen stegen door de zinkkwestie, zo werd nikkel bijna 3 procent duurder tot meer dan 14.000 dollar per ton.

 

Reageer op dit artikel