nieuws

Bouwopleidingen schieten als paddenstoelen uit de grond

bouwbreed Premium 3667

Bouwopleidingen schieten als paddenstoelen uit de grond

Het groeiende tekort aan metselaars, timmermannen en andere vaklui baart de bouw steeds meer zorgen. Initiatieven om bouwvakkers op te leiden schieten daarom als paddenstoelen uit de grond. Niet alleen opleidingsinstituten en gemeenten komen met nieuwe opleidingstrajecten, zelfs bouwers gaan mensen opleiden. Cobouw zette een aantal recente initiatieven op een rij.

Bouwbedrijf neemt heft in eigen hand en leidt metselaars op

Bouwbedrijf Brabotech in Ettenleur zag het afgelopen jaar met leden ogen aan dat het tekort aan vaklieden steeds nijpender werd. Bouwprojecten die stil kwamen te liggen door te weinig personeel: het baarde Brabotech zorgen. Daarom besloot het bedrijf het heft in eigen hand te nemen en zelf metselaars te gaan opleiden. Het bedrijf introduceerde een spoedcursus metselen. “We hebben 35 vaste metselaars in dienst, waarvan zeven boven de zestig zijn. Zo lang gaat het niet duren voordat deze met pensioen gaan, waar halen we dan nieuwe metselaars vandaan? Er is een enorme vraag naar metselaars, maar er worden nauwelijks nieuwe opgeleid. Daarom hebben wij besloten het zelf te doen”, vertelt John Poppelaars van Brabotech.

Samen met uitzendbureau Technoselect is Brabotech dit initiatief gestart. Het uitzendbureau nam de werving van de jongeren op zich, het bouwbedrijf de opleiding. “Technoselect is heel actief jongeren gaan werven. Ze zijn gaan adverteren bij werkzoekenden, bij statushouders, maar ook bij werknemers in andere sectoren. Zo leiden wij nu een jongen die voorheen in de zorg werkte op tot metselaar.”

Afgelopen maanden deden vijf jongeren de cursus van acht weken. Bij afronding van de spoedcursus konden ze direct bij Brabotech aan de slag. Het bouwbedrijf gaat de cursus in deze maand opnieuw organiseren. “Wij werken voor grote aannemers als Heijmans en we merken dat zij ook tekort hebben aan metselaars. De jongeren die we opleiden, hoeven dus niet direct bij ons aan de slag te gaan, maar kunnen ook bij een ander bouwbedrijf gaan werken”, aldus Poppelaars.

Foto: TechnoSelect.

Stichting Haagbouw richt ambachtsschool 2.0 op

Waarom geven we jongeren die nooit VMBO Niveau 2 hebben afgerond geen opleiding zodat ze de bouw in kunnen stromen? Dat dacht Olaf Polders, directeur van Stichting Haagbouw. De stichting heeft voor deze jongeren (en ook voor andere werkzoekenden) onlangs een nieuwe vooropleiding, een soort ‘ambachtsschool 2.0’ opgericht.

Honderd geïnteresseerden krijgen bij de stichting een half jaar tot een jaar onderwijs. Na deze opleiding kunnen ze doorstromen naar een reguliere bouwopleiding. “Zonder VMBO niveau 2- diploma, word je niet toegelaten op een MBO-bouwopleiding. Er zijn genoeg jongeren in de regio Den Haag zonder zo’n diploma. Zij doen nu baantjes in de horeca of in de supermarkt, of hebben helemaal geen werk. Wij willen deze jongeren een kans bieden om te gaan werken in de bouw. We  hebben een werkplaats opgericht waar ze een vooropleiding doen tot bijvoorbeeld timmerman en metselaar. Naast de opleiding krijgen ze ook een baan, we hebben zeven bouwbedrijven gevonden die onze leerlingen in dienst nemen.”

Stichting Haagbouw heeft al ruim 80 geïnteresseerden gevonden die dit jaar gaan starten. Volgens Polders is dit de enige manier om in regio Den Haag meer jongeren tot bouwvakkers op te leiden.

Installatiewerk Nederland richt schakeltraject op voor statushouders

Als steeds minder jongeren kiezen voor een bouwopleiding, waar haal je dan nieuwe werknemers vandaan? Voor Installatiewerk Nederland lag het antwoord voor de hand: bij statushouders. Daarom zette het opleidingsbedrijf onlangs een nieuw ‘voorschakeltraject’ op voor deze groep. Inmiddels zijn al 75 statushouders gestart met de opleiding die zo’n 12 tot 16 weken duurt.

“Als opleidingsbedrijf met vestigingen in heel het land, zien wij een groeiende vraag naar goed opgeleid personeel”, zegt Ron van Stralendorff, directeur Achterhoek Rivierenland bij Opleidingsbedrijf InstallatieWerk Nederland. “Tegelijkertijd kampt de markt met te weinig instroom van leerlingen vanuit het VMBO. De branche moet dus hun werknemers uit andere hoeken vandaan halen. Zij-instromers zijn een goede optie, maar ook statushouders. Die laatste groep is erg interessant, omdat een groot gedeelte in hun geboorteland al een baan had in de techniek. Deze mensen kunnen we dus goed gebruiken.”

De statushouders worden opgeleid tot installateur of elektromonteur. Ze kunnen na het schakeltraject direct bij een bedrijf aan de slag, maar ze kunnen ook een vervolgopleiding doen. Ze krijgen niet direct een arbeidscontract, maar de kans op een baan is wel erg groot, stelt Van Stralendorff. “De vacatures nemen toe en we krijgen van steeds meer bedrijven de vraag: zou het aannemen van een statushouder voor ons een optie zijn? Ze worden dus niet voor niets opgeleid.”

De verwachting is dat het opleidingsbedrijf in het schooljaar 2017-2018 in totaal zeker 150 statushouders zal klaarstomen voor een baan in de installatie- of elektrotechniek. “Of we een vervolg geven aan de opleiding van statushouders? Als er vraag blijft naar deze groep, doen we dat zeker.”

Foto: Installatiewerk Nederland.

Gespecialiseerde aannemerij ontwerpt eigen opleidingen

De gespecialiseerde aannemerij zag twee jaar geleden al dat er steeds minder jongeren kiezen voor een bouwopleiding. Bovendien vond de sector dat MBO-opleidingen niet voldoende aansloten op de vraag uit de markt. Daarom besloot Aannemerfederatie Nederland het heft in eigen hand te nemen en zelf mensen te gaan opleiden.

Samen met het bedrijfsleven en het onderwijs ontwierp AFNL GAan in de Bouw, een opleidingstraject in vier richtingen: hellende daken, voegen, lijmen en metselen. De modules zijn opgedeeld in vier dagen en vinden plaats op werkplaatsen van bedrijven. “Als je deelneemt aan een cursus, moet je wel al wat praktijkervaring hebben opgedaan”, vertelt projectleider Henk Hanssen. De opleidingen zijn geschikt voor jongeren, zij-instromers, maar ook voor bestaande werknemers.

Het is volgens Hanssen vooral de bedoeling dat met GAan in de Bouw de kwaliteit van opleiden verbetert. “We hopen met dit initiatief te laten zien dat we investeren in onze werknemers en dat er daardoor meer mensen kiezen voor een baan in de gespecialiseerde aannemerij.” Het was in eerste instantie de bedoeling dat de nieuwe opleidingen in september zouden starten, maar dat is niet gelukt. De planning is nu om deze maand te starten.

Limburg slaat handen ineen voor bouwmedewerker van de toekomst

Aanmeldingen bij ROC-techniekopleidingen nemen al jaren af. Directeur Tjeu van de Laar van Gilde Opleidingen vond dat daar iets aan moest gebeuren. Hij richtte onlangs in samenwerking met 26 bouwondernemers en de Limburgse overheid ‘CIV Gebouwde Omgeving’ op. Dit samenwerkingsverband wil bouwopleidingen in de provincie beter laten aansluiten op de praktijk.

“We gaan de bestaande opleidingen hier in Limburg herinrichten en zorgen dat ze meer aansluiten op de vraag vanuit de arbeidsmarkt”, zei van de Laar eerder tegen Cobouw. “Zo zullen de modules zich richten op vier actuele thema’s: asbestsanering, beheer en onderhoud, modulair bouwen en restauratie. Dit zijn onderwerpen waar bouwers in Limburg op dit moment en in de toekomst, veel mee te maken hebben.” Met deze nieuwe manier van werken hopen de partijen meer leerlingen te enthousiasmeren voor een baan in de bouw.


Reageer op dit artikel