nieuws

Ilja Werkhoven maakt overstap van bouw naar vastgoed

bouwbreed Premium 1404

Ilja Werkhoven maakt overstap van bouw naar vastgoed

Ilja Werkhoven stopt na drie jaar als directeur van Bewuste Bouwers en maakt de overstap naar NeVaP, Nederlands Vastgoedexploitatie Platform. Per 1 maart gaat ze daar als directeur aan de slag. “Het voelt nog heel raar, want ik heb het fantastisch gehad bij Bewuste Bouwers”, zegt ze in een interview met Cobouw.

Maar waarom ga je dan weg bij Bewuste Bouwers?
“Soms heb je van die verleidingen die je niet kan weerstaan… En dat was het geval bij deze functie. Daarom heb ik deze kans gepakt. Ik mag mijn talenten gaan gebruiken bij een andere organisatie die ook innovatie aanjaagt.”

Je verlaat dus de bouw.
“Ja. Ik ga van de bouw naar de vastgoedexploitatie. Ik ga weer terug naar de opdrachtgeverskant, waar ik ooit mijn carrière begon. Daar kan ik mijn achtergrond van opdrachtgeverschap, facility management, inkopen en vernieuwing in de bouw uitstekend combineren.”

Wat ga je precies doen bij NeVaP?
“Ik ga als directeur aan de slag bij deze vereniging, dat het doel heeft innovatie en permanente educatie in de vastgoedexploitatie sector aan te jagen. Mijn werkzaamheden bestaan straks uit het verbinden van partners en leden, maatschappelijke trends agenderen en binnen het platform het échte gesprek gaan voeren en antwoorden te vinden op vragen als: Hoe hou je contact met klanten die gebruik maken van je product? Hoe ga je om met groen, met energie? Hoe ga je om met risico’s en wat is de impact van de veranderende samenleving op de (woning)voorraad? En vast ook trends en ontwikkelingen waar ik nu nog niet eens weet van heb.”

Ga je Bewuste Bouwers missen?
“Zeker. Het voelt nog heel raar, want ik heb het fantastisch gehad bij Bewuste Bouwers. Ik ga het vooral missen om op de projecten te zijn. Ik kwam overal en was in gesprek met projectleiders, bouwers, opdrachtgevers en mensen die echt in het veld bezig zijn. Bewuste Bouwers probeert het imago van de sector te verbeteren door op het project tips te geven over omgevingsveiligheid, communicatie, milieukwesties enzovoorts. Zodat mensen in de omgeving zo min mogelijk last hebben van de werkzaamheden en juist denken: wat fijn dat er hier gewerkt wordt en dat de situatie in dit gebied verbetert. Het is heel prettig voor een project als je ook veel complimenten krijgt en dat bouwers aangeven dat de tips van Bewuste Bouwers ook echt werken.”

Kom je bij je volgende functie dan helemaal niet ‘buiten’?
“Dat zal iets minder zijn, ja, maar dat organiseer ik dan wel weer. Het gaat er uiteindelijk om dat wat je doet relevant is voor de mensen die er gebruik van maken. Mooie visie en beleidsplannen in een kast daar heb je niets aan. Ik zie graag in de praktijk terug of dat wat er bedacht is ook zo werkt. Het zit in mijn bloed om iedere keer weer de innovatie aan te jagen en praktisch te maken. ”

En breekt er nu een periode aan van afscheidsfeestjes?
“Nou, ik blijf gewoon tot 1 maart doorwerken hoor. Maar aankomende maandag is er een nieuwjaarsbijeenkomst van Bewuste Bouwers. Ik denk dat ik dat moment aangrijp om alle Bewuste Bouwers vast een dikke afscheidszoen te geven.”

Is er al een opvolger voor je bekend?
“Nee, ik ben bang dat ik mijn collega’s en bestuur wel verrast heb met mijn vertrek. We zijn nog druk op zoek om een geschikt persoon te vinden. Ik heb net alle Tweets eruit gegooid en de werving is gestart. Maar….. kan je ook vermelden dat ik oprecht kan zeggen voor wie het ook wordt: het is een héle leuke functie.”


Ilja Werkhoven
Ilja Werkhoven is sinds 2015 directeur bij Bewuste Bouwers. Daarvoor heeft ze ruim zeven jaar gewerkt als adjunct directeur bij Stichting Vernieuwing Bouw en Regieraad Bouw (voorlopers van De BouwCampus). Ze is adviseur inkopen en aanbesteden geweest bij gemeente Alphen aan den Rijn en is haar carrière begonnen als facilitair manager.

Reageer op dit artikel