nieuws

Hoge claims bubblebeck vloeren? Voorlopig onzekerheid troef

bouwbreed 1545

Hoge claims bubblebeck vloeren? Voorlopig onzekerheid troef

De eerste claims voor de breedplaatvloeren zijn neergelegd. De claimcultuur in Nederland is niet gigantisch, maar toch is nog een reeks van schadeclaims te verwachten. Bij de herziening van de spelregels voor geïntegreerde contracten is de discussie over torenhoge claims losgebarsten.

Veel bouwers hikken tegen de onzekerheid aan, bevestigt advocaat Rob Bleeker van Rozemond advocaten, die een boek schreef over het onderwerp. Marktpartijen willen weten waar de grens ligt voor de aansprakelijkheid. “Bij traditionele contracten huurden opdrachtgevers voor het ontwerp een adviesbureau in, en die sloten aansprakelijkheid voor risico’s grotendeels uit. Met de komst van geïntegreerde contracten moeten aannemers nu wel dat risico dragen, maar zij huren diezelfde adviesbureaus in, en die sluiten hun  aansprakelijkheid meestal nog steeds grotendeels uit. Die risico’s kunnen maar beperkt worden verzekerd en niet worden ‘ingeprijsd’, en daarom willen ook aannemers daarvan af.”

Veel verliezen

Niet alleen in de infrastructuur, maar ook in de bouw, bijvoorbeeld vanwege de bubbledeck-vloeren. De advocaat ziet steeds meer en hogere claims van opdrachtgevers, zodat op de meeste geïntegreerde contracten verliezen worden gemaakt. “Het is een goede zaak als daar enigszins paal en perk aan wordt gesteld.”

Hoe die nieuwe aanpassing zou uitpakken voor de haalbaarheid van claims over de breedplaatvloeren blijft onduidelijk. “Wie de beslissing in het proces heeft genomen en de keuzes maakt, draait in beginsel ook op voor dat risico. Dit uitgangspunt geldt nu overigens al”, is het enige dat prof. Chris Jansen daar over kwijt wil. Hij is degene die binnenkort begint aan het herschrijven de UAV-GC2005 en was begin deze eeuw ook al betrokken bij het bedenken van de spelregels voor geïntegreerde contracten.

Vervolgschade verhalen

Dat zou betekenen dat de bouwers wel degelijk een regen van claims kunnen verwachten als het gaat om d&c-contracten waarbij breedplaatvloeren zijn gebruikt. Hogeschool Windesheim heeft bouwer Trebbe al aansprakelijk gesteld voor het sluiten van gebouwen door onveilige bubbledeckvloeren en ook hogeschool Saxion overweegt de vervolgschade te verhalen. Dura Vermeer ligt in de clinch over de afwikkeling van het gloednieuwe kantoorpand NoMa op de Amsterdamse Zuidas. Per februari wordt het pand vertraagd opgeleverd nadat de breedplaatvloeren zijn versterkt. Uiteindelijk zullen gerechtelijke procedures richting gaan geven, maar bij nieuwe contracten komen daarbij grenzen aan het claimen van vervolgschade.

Reageer op dit artikel