nieuws

Gespoten purschuim potentiële sluipmoordenaar

bouwbreed 7624

Gespoten purschuim potentiële sluipmoordenaar
Nederland, Bunnik, 26 oktober 2016 Er wordt gewerkt aan de vloerisolatie van een huis. Hier een afzuigslang om de giftige dampen af te voeren. Isolation of a house. Foto: Stijn Rademaker/HH

De risico’s van gespoten purschuim voor de volksgezondheid zijn onduidelijk. Toezicht ontbreekt en geen enkele instantie meet hoeveel schadelijke stoffen er in woningen vrijkomen na een isolatiebeurt. Dat blijkt uit onderzoek van Cobouw naar het al langer omstreden isolatiemateriaal.

Een wondermiddel of een levensgevaarlijk isolatiemateriaal? Gespoten purschuim, waarmee  kruipruimten, daken en spouwmuren worden geïsoleerd, is al jaren een veelvuldig toegepast én omstreden isolatiemateriaal. In 2013 ontstond er flinke tumult over, na een toenemend aantal klachten van bewoners en verwerkers.

Onder druk van de Tweede Kamer werden de verwerkingsrichtlijnen aangepast. Zo moeten isolatiebedrijven bewoners sindsdien adviseren om hun woning tijdens, en tot twee uur na de isolatiebeurt, te verlaten. Ook de richtlijnen met betrekking tot het afvoeren van vrijkomende schadelijke stoffen werden strenger.

Meten is weten

Uit onderzoek van Cobouw blijkt echter dat niemand kan garanderen dat deze maatregelen daadwerkelijk worden uitgevoerd en bewoners voldoende bescherming bieden. Zelfs gecertificeerde bedrijven kunnen vrij eenvoudig wegkomen met fouten. Certificerende instanties, die controleren of isolatiebedrijven zich aan de veiligheidsregels houden, meten namelijk niet in hoeverre bewoners aan schadelijke stoffen worden blootgesteld.

Dat is van belang, omdat slachtoffers achteraf niet meer kunnen bewijzen dat ze ziek werden door gespoten purschuim, zeggen deskundigen.

Dat komt omdat de eerste klachten zich meestal pas vele jaren na een isolatiebeurt met gespoten purschuim openbaren. “Dan nog de hoogte van de concentraties schadelijke stoffen in woningen meten, heeft geen zin meer”, zegt één van de onderzoekers.

‘Grove fouten’

Meerdere slachtoffers verklaren verder tegenover Cobouw dat zelfs gecertificeerde bedrijven de in 2013 aangescherpte richtlijnen vaker met voeten treden.

“Mijn woning uit? Dat advies heb ik nooit gekregen”, zeggen zij. Grove fouten zouden er ook worden gemaakt met het afdichten van kruipruimte-gaten, kieren en naden.

Minister Ollongren

Onder meer marktleider Pluimers Isolatie wordt in dat kader vaker genoemd. Pluimers ontkent stellig dat het de richtlijnen niet naleeft.

De SP reageert geschokt op de bevindingen van Cobouw. Kamerlid Sandra Beckerman vraagt naar aanleiding van het artikel, dat morgenochtend op de website van Cobouw verschijnt, een debat aan met minister Ollongren over de kwestie.

Risico’s voor bewoners nooit aangetoond, maar ook nooit uitgesloten

 

Oud-minister Blok benadrukte in 2013 bij herhaling dat isolatiebedrijven de aangescherpte verwerkingsrichtlijnen moeten volgen om gezondheidsrisico’s uit te sluiten. Ook Blok stelde dat de gezondheidsrisico’s voor bewoners nooit zijn aangetoond, maar ook nooit zijn uitgesloten.

Cobouw baseert zich op gesprekken met tal van wetenschappers (TNO, RIVM), slachtoffers, oud-verwerkers en afgevaardigden van de industrie en diverse rapporten.

Volkszanger Gert Timmerman moest in zijn laatste jaren van zijn leven noodgedwongen in zijn studio wonen.

Kort voor zijn dood sprak Cobouw met volkszanger Gert Timmerman, wiens overlijden door ‘boze tongen’ in verband wordt gebracht met het populaire, maar al jaren omstreden isolatiemateriaal.

‘Isolatiebedrijven schenden regels gespoten purschuim’

Morgenochtend publiceert Cobouw het eerste grote verhaal, in een reeks van vele, over de gevaren van gespoten purschuim. Meerdere bronnen geven daarin aan dat het maken van fouten tijdens het sprayen van gespoten purschuim op de loer ligt, en veelvuldig over de ruggen van onwetende burgers worden gemaakt bij gebrek aan toezicht.

In het verhaal van morgen staat ook de reactie van één van de directieleden van het belaagde Pluimers. Zoals gezegd weerspreekt hij alle aantijgingen. Sterker nog, volgens hem werkt Pluimers met de nieuwste technieken. “Er komt geen mensenhand meer aan te pas.”

Reageer op dit artikel