nieuws

Pand Hogeschool Rotterdam blijft dicht na falen gevel in brandtest

bouwbreed Premium 1219

Pand Hogeschool Rotterdam blijft dicht na falen  gevel in brandtest

De HPL gevelplaten van het 30 jaar oude gebouw C van de Hogeschool Rotterdam zijn inderdaad niet brandwerend genoeg. Dat is onomstotelijk aangetoond bij brandproeven door Effectis. Het gebouw waarin dagelijks honderden studenten les kregen, blijft voor onbepaalde tijd gesloten.

Het gebouw werd vorige week plotseling gesloten nadat de eerste resultaten van indicatieve brandproeven op de gevelpanelen duidelijk werden. Die gaven aan dat de gevelpanelen niet voldoen aan brandklasse B, zoals het Bouwbesluit vereist.  De platen kwamen bij de test niet verder dan brandklasse D. Aanvullende tests afgelopen week bevestigden die resultaten, waarop het college van bestuur besloot de sluiting door te zetten.

Behalve tegen de buitenkant zijn de platen ook  binnen gebruikt op sommige plekken, onder andere in de hal. Daar volstaat de brandklasse D wel. “We beschikken over een brandmeldinstallatie en sprinklers, dus een mogelijke brand kan snel onder controle worden gebracht”, meldt Scarlett Van Boven-Beverwijk, die gaat over de integrale veiligheid bij de hogeschool.

Rotte kozijnen en twijfels over isolatie vergroten het risico

Buiten is volgens de brandveiligheidsspecialist echter een ander verhaal. Er bestonden bovendien ook  twijfels  over de isolatie, kozijnen en aansluitingen van het 30 jaar oude gebouw. Daardoor kon het risico van branddoorslag of overslag in geval van een gevelbrand, zoals bij de dramatische Grenfell-brand in juni vorig jaar, niet worden uitgesloten.

De hogeschool heeft zich laten bijstaan door brandveiligheidsexperts van ABT. Die lieten op hun beurt brandproeven uitvoeren  in het laboratorium van Effectis. Daar zijn drie plaatjes van 10 bij 10 centimeter aan een brandproef onderworpen. Daarna werden ook drie even grote stukjes van hpl-platen beproefd waarvan bekend is dat die voldoen aan brandklasse B.  De vergelijking viel slecht uit voor de dertig jaar oude gevelbekleding.

Nog niet duidelijk hoe het nu verder moet

Over hoe het nu verder moet is volgens  Van Boven-Beverwijk nog niets bekend. De hogeschool heeft het gebouw na de oplevering begin jaren ’90 eerst een tijd gehuurd van een belegger en is pas later eigenaar geworden. Toen het pand werd opgeleverd gold het bouwbesluit nog niet en waren er ook minder strenge eisen ten aanzien van certificering. In de bouwdocumentatie konden Vanboven-Beverwijk en haar collega’s in elk geval niets terugvinden over de brandklasse van de gevelpanelen. Daarom zijn er, geschrokken door de dramatische brand bij de woontoren in Londen, een paar gevelplaten van gebouw C aan de Kralingse Zoom gedemonteerd  om te kijken of er op de achterkant misschien een merkteken was aangebracht.  Dat bleek niet het geval, dus toen zat er volgens de veiligheidadviseur weinig anders op dan brandproeven uit te laten voeren.

Naar aanleiding van de Grenfell-brand lichtte de hogeschool het complete gebouwenbestand door op mogelijke brandgevaarlijke gevelconstructies. Alleen bij gebouw C bleef na het boekenonderzoek twijfel ontstaan.

HPL-platen, of high pressure laminates worden vervaardigd door vellen papier en houtvezels te drenken in kunsthars en vervolgens onder hoge druk en temperatuur samen te persen. Daardoor ontstaan harde, slagvaste platen met een lange levensduur. De bekendste producent is Trespa, dat haar hoofdkantoor heeft in Weert. Van Boven-Beverwijk wil niet zeggen van welke fabrikant de HPL-platen tegen de gevel van het hogeschoolgebouw afkomstig waren.

Reageer op dit artikel