nieuws

Bouwprojecten komen in VolkerWessels’ DigiBase keihard binnen

bouwbreed 4327

Bouwprojecten komen in VolkerWessels’ DigiBase keihard binnen
20-12-2017 Rene de Groot VW DigiBase :Nieuwegein - Rene de Groot, Volker Wessel DigiBase © Ruben Schipper Fotografie

Nog een paar jaar, dan is er geen papieren tekening meer te vinden in de bouwkeet. Die stelling durft René de Groot met gemak aan.”De digitale revolutie houdt niet op bij BIM”, beklemtoont de directeur van DigiBase, het nieuwe centrum voor digitaal bouwen van VolkerWessels.

De huiselijke inrichting – planten, stemmige vloerkleedjes, comfortabele zitjes – doet niet vermoeden dat de toekomst hier al is begonnen. Dit knusse interieur, legt De Groot uit, is bewust gekozen om bezoekers op hun gemak te stellen. Zodat zij in alle rust kunnen kennismaken met technieken die bezig zijn de bouw voorgoed te veranderen. VolkerWessels wil eind 2018 al zijn bouwprojecten digitaal uitvoeren.

DigiBase werd gesticht om de 46 ondernemingen van het concern en hun klanten en leveranciers vertrouwd te maken met de nieuwste mogelijkheden om de bouw sneller en doelmatiger te laten verlopen. Hoewel laptops en iPads al in menige bouwkeet tot de gewone uitrusting behoren, is digitaal werken nog lang geen gemeengoed. Er is nog een wereld te winnen, want de ontwikkelingen gaan razendsnel. De Groot: “De uitdaging is om die op een gebruiksvriendelijke manier aan te laten sluiten bij onze bedrijfsprocessen. Als we niks doen, duurt het nog tien jaar voordat dit gemeengoed wordt. Met dit centrum een paar jaar, hopen we.”

Rene de Groot van VolkerWessels’ DigiBase: de digitale revolutie in de bouw houdt niet op bij ontwerpen en beheren in BIM(Foto: Ruben Schipper).

De Groot benadrukt het nog maar eens: de digitale revolutie in de bouw houdt niet op bij ontwerpen en beheren in BIM. VolkerWessels houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en rekent zichzelf tot de koplopers waar het het gebruik van digitale data betreft. In DigiBase is al die kennis bij elkaar gebracht. Werknemers van het concern worden er in een speciaal instructielokaal ingewijd in het gebruik van technieken met geheimzinnig klinkende aanduidingen als GIS en reality capturing. Dat gebeurt overigens op verzoek van de medewerkers zelf, benadrukt De Groot. “We kregen signalen van de werkvloer dat men beter geschoold wilde worden.”

Maar DigiBase voorziet in veel meer dan scholing alleen. Het centrum met zijn vloeroppervlak van 1000 vierkante meter is tevens toegerust op de begeleiding van aannemers bij de realisatie van projecten langs digitale weg, op het ontwerpen van projecten in virtual reality en op het accommoderen van werknemers die samen ideeën willen uitwerken. Tegelijk laat het centrum zien welke resultaten met digitaal bouwen kunnen worden bereikt, want DigiBase is er zelf ook het product van. De Groot: “Het werd in vier weken tijd ontworpen en de directie van VolkerWessels liep hier al rond voordat het was gebouwd.”

In dxperience-ruimte staat de grootste ledwall van Europa

Hoe dat kan laat hij zien in de experience-ruimte, waar de grootste ledwall van Europa staat opgesteld, een scherm van 7.20 bij 3 meter. Hier kan in virtual reality worden ingezoomd op een toekomstig project. Een beamer projecteert het ontwerp in 3D op het scherm. Met deze apparatuur kunnen projecten en hun directe omgeving worden beleefd en beoordeeld voordat er ook maar één paal is geslagen. Zo kan bijvoorbeeld een chirurg zelf meebeslissen over de inrichting van een operatiekamer (stopcontact liever hier, verlichting liever daar), een docent over de layout van een schoollokaal of een hoteleigenaar over de vormgeving van zijn kamers.

“Bouwtekeningen begrijpt een chirurg niet, een 3D-ruimte begrijpt iedereen. Dit zorgt voor heel andere dialoog met de klant en de ontwerper. Vroeger praatte men vaak langs elkaar heen, hier begrijpt men elkaar meteen. Dit spaart tijd en faalkosten en leidt tot betere kwaliteit en snellere oplevering.” Met hetzelfde gemak waarmee de OK van een Haagse ziekenhuis op het scherm wordt getoverd, haalt het systeem gegevens van een winkelcentrum in Arnhem of een overheidsgebouw in Eindhoven uit de database. Bij een virtueel bezoek aan een pand kan ieder detail onder de loep worden genomen. Welk verwarmingssysteem is er geïnstalleerd, wanneer zijn de brandblussers toe aan vervanging.

Overleg dat in een traditioneel bouwproces een paar dagen kost, wordt hier in een paar uur kortgesloten

“Het is een soort Google streetview, maar dan indoor”, zegt De Groot. De database wordt nog dagelijks verrijkt met nieuwe gegevens. “We willen alle gemeenten in Nederland scannen in 3D, zodat we straks ieder detail in het hele land kunnen oproepen.”

In de projectenkamer, één deur verder, hangt een 6,5 meter lange interactieve touch wall die bouwteams in staat stelt op afstand met elkaar te overleggen. De gegevens op het scherm in Nieuwegein, bijvoorbeeld betrekking hebbend op een appartementencomplex in Groningen – bouwtekening, details over een vloerconstructie of de inpassing in de omgeving – kunnen op de bouwplaats of iedere andere willekeurige plaats op een iPad worden afgelezen. Meerdere partijen kunnen zo tegelijk aan een project werken en aanpassingen plegen. Overleg dat in een traditioneel bouwproces een paar dagen kost, wordt hier in een paar uur kortgesloten.

“Dit gaat uiteindelijk ook in de bouwkeet komen”, voorspelt De Groot. De kosten zullen uiteindelijk geen beletsel zijn: dergelijke systemen worden goedkoper naarmate er meer gebruikers komen. De DigiBase-directeur plaatst wel een kanttekening bij de functionaliteit. “Digitaal contact werkt pas als de partners elkaar enigszins kennen. Er moet eerst menselijk contact zijn geweest. Intermenselijk contact blijft onmisbaar in de bouw.”

‘DigiBase zal zelfs de grootste twijfelaars over de streep trekken’

Jonge bezoekers van DigiBase, opgegroeid met smartphone en iPad, zijn meteen razend enthousiast over de verbluffende mogelijkheden die de nieuwe technieken scheppen. Bij ouderen ligt dat iets anders. Zij zijn vaak sceptischer. Maar René de Groot gelooft dat zijn centrum zelfs de grootste twijfelaars over de streep zal trekken. “Zien is geloven”, zegt hij. “En zien wordt hier aangevuld met beleven. Dat komt nog veel harder binnen.” Hij neemt zijn eigen vader als voorbeeld. Ook een man uit de bouw. “Hij wilde nooit iets weten van computers. Bij zijn afscheid kreeg hij een iPad cadeau. Hij is er niet meer van wég te slaan!”

Reageer op dit artikel