nieuws

Bouwers ontbreken op hotspots

bouwbreed 1562

Bouwers ontbreken op hotspots
Bouwer ontbreekt op Zuidas

Hoofdkantoren en vestigingen van bouwbedrijven zijn bijna nooit gevestigd op economische toplocaties, maar hoofdzakelijk in de landelijke gebieden.

Aan de slootkant aan de rand van het dorp, met aan de overkant hoeve Nooitgedacht. Het is een typische plaats voor een vestiging van een bouwbedrijf. Net als het bedrijventerrein in een kleinere gemeente. Bouwbedrijven blijken vooral aan de randen van bloeiende steden gevestigd te zijn. Opvallend is ook dat het aantal arbeidsplaatsen in de bouw in het hart van het land de afgelopen twintig jaar is gegroeid.

Dat zijn een paar conclusies uit het grote regio-onderzoek van Bureau Louter in opdracht van Cobouw.

Bouw vertrekt uit periferie

Cobouw wil in kaart brengen waar in Nederland de meeste bedrijvigheid in de bouw zit en hoe de ontwikkeling van het aantal arbeidsplaatsen per regio verloopt. Vorig jaar is bij het regio-onderzoek al gekeken waar de laatste vijftien jaar het meeste gebouwd in: in en rond Amsterdam. De regio Eindhoven bleek toen een sterke groeier.

Het grote regio-onderzoek van 2018 laat zien dat de bouw van nieuwe huizen, kantoren, hallen, ziekenhuizen, wegen en de renovatie en onderhoud ervan, steeds meer gedaan wordt door bedrijven en bouwvakkers die vanuit het hart van Nederland opereren. Vooral Flevoland, Noord-Veluwe en West-Friesland maakten de afgelopen jaren een opmerkelijke groei door. In de periferie van Nederland trek de bedrijvigheid juist weg.

Lees hier meer over het regio-onderzoek.

Reageer op dit artikel