nieuws

Bestuursvoorzitter Van Wijnen: ‘Nederland heeft meer lef én visie nodig’

bouwbreed 4771

Bestuursvoorzitter Van Wijnen: ‘Nederland heeft meer lef én visie nodig’

Moed. Visie. Duidelijkere keuzes. Op het gebied van wonen, werken en mobiliteit. Dat heeft Nederland nodig, vindt Edwin van den Berg, bestuursvoorzitter van Van Wijnen. “Bouwers willen en kunnen wel, maar de vraag om te vernieuwen blijft dikwijls uit. Zonde.”

Laatst vierde hij vakantie in Tokio. Hij wist niet wat hij zag. Hoe de mensen daar samenleven, wonen en zich verplaatsen, en dat allemaal op de vierkante meter.

Nederland kan van Tokio leren, vindt Edwin van den Berg. Hij is sinds twee jaar bestuursvoorzitter bij Van Wijnen, een bouwbedrijf met een verhaal. Een verhaal dat Nederlandse bestuurders dikwijls ontbeert, aldus de uitgesproken topman.

Wat wordt 2018 voor jaar? Wat is de boodschap voor bestuurders, ministers én collega-bouwers? Van den Berg neemt de tijd. Belt na afloop van het gesprek zelfs nog een keertje terug om vooral te benadrukken dat veilig werken altijd prioriteit nummer één is. “Het aantal dodelijke ongevallen is te hoog”, klinken zijn zorgen.

In het half uur daarvoor gaat het gesprek over het jaar 2018, over turbulente omstandigheden, van hoge prijzen en personeelstekorten. “Het wordt een druk jaar”, vat de 46-jarige bestuursvoorzitter in één zin samen.

Alles beweegt

“In de afgelopen twee jaar zag je al een duidelijke versnelling. Ineens kwamen veel middelen beschikbaar. Vastgoedbeleggers, corporaties en particulieren investeren weer volop. Geholpen door de lage rentevoet.”

Er is geld. Er zijn projecten. Er zijn problemen om op te lossen. “Alles rond Van Wijnen beweegt”, typeert Van den Berg, “en dat is positief.”

“Voorlopig zie ik de oververhitte markt ook niet afkoelen. Natuurlijk is dat fijn, maar het is wel goed om te doseren. Als je te veel hooi op je vork neemt, loop je het risico dat je niet de prestaties levert die je wilt leveren.”

Dat is zijn angst. Zijn grootste angst. Dat de kwantiteit het wint van de kwaliteit. Het zou niet de eerste keer zijn.

“Natuurlijk zijn er hoge prijzen, natuurlijk is er een tekort aan personeel, maar de grootste bedreiging voor de woningmarkt is dat bouwbedrijven te gemakkelijk aan werk komen, waardoor de toegevoegde waarde die wij willen bieden, onder druk komt te staan. Dát is uiteindelijk namelijk het bestaansrecht van onze sector: als vormgevers van het land, laten zien wat er allemaal mogelijk is. Slim, energieneutraal, maar ook betaalbaar.”

Maak keuzes zoals Tokio

Jaloersmakend was laatst zijn bezoek aan Tokio (9,2 miljoen inwoners). Hij keek er zijn ogen uit.

“De stedelijke omgeving die ze daar gecreëerd hebben is indrukwekkend. Kwalitatief zeer hoogwaardig. En dan te bedenken, dat ze daar met de factor 10 tot 100 meer mensen leven, dan in de grootste steden hier.”

Op tal van fronten zijn ze in Tokio veel verder, praat Van den Berg bevlogen door.

Tokio

“Ze hebben daar gewoon al veel eerder, veel grotere keuzes gemaakt; hoe leggen we infra aan? Hoe ga je met elkaar om, in zo’n verdicht gebied?”

Waarom blijven die keuzes hier uit? Is Nederland soms te klein voor groot doen, denken en laten?

“Exact. Een visie, vindt de regering hier niet zo belangrijk. Daar maak ik me wel zorgen om. Wat voor land willen we zijn? Hoe willen we samenwonen? Kiezen we voor het openbaar vervoer of voor de auto?”

Hij waarschuwt:

“Maak je dat soort keuzes niet, dan zet je ons land op slot en krijg je niet de gewenste maatschappij. Dit is niet alleen een probleem van onze regeringsleiders. Ook in gemeentelijke opdrachten mis ik visie. Met als gevolg, allemaal platte vragen aan de markt. Zonde. Je kunt zoveel meer, met een beetje moed. In de bouwsector zit ook genoeg kwaliteit, maar dan moet je bouwers wel uitdagen.”

Betekenisvol

Begrijp hem niet verkeerd. Van Wijnen verhuist niet naar Tokio en zit ook niet bij de pakken neer. Sterker. Hij gaat gewoon door met ondernemen en klanten helpen.

“Er is hier nog genoeg te doen, er zijn nog tal van vraagstukken. Van de grote renovatieopgave tot aan aardbevingsbestendig bouwen in Groningen en het revitaliseren van winkelgebieden. Of ik geen last heb van stijgende kosten? Als ontwikkelende bouwer zijn wij daar minder afhankelijk van. Digitaliseren en industrialiseren is het antwoord op dat soort ontwikkelingen. Daar zetten wij op in.”

Een druk jaar. Met visie. Hopelijk ook van de nieuwe regeringsleiders. Gaat Van Wijnen nog iets nieuws doen?

Van den Berg besluit: “Met een big bang komen we dit jaar niet. We gaan vooral door met wat we al jaren doen: het maken van betekenisvolle plekken.”

Edwin van den Berg

Serie: vooruitblik op 2018
Deze week bouw publiceert Cobouw verhalen en interviews over het ‘bouwjaar 2018 ‘ door de ogen van Edwin van den Berg (Van Wijnen Groep), Jonathan Furst (ASVB), Onno Dwars (Ballast Nedam), Daan van der Vorm (VORM Bouw), Daan Sperlings (TBI Holdings), Rob van Wingerden (BAM). 

Eerder verschenen in deze serie: 
Topmannen in de bouw waarschuwen voor productiedip
Bouwdirecteuren over 2018: superjaar met flinterdunne marges
Topman BAM positief over 2018 ondanks Trump en Brexit

 

 

Reageer op dit artikel