nieuws

Uitspraak zet cao-akkoord schildersbranche onder druk

bouwbreed 841

Uitspraak zet cao-akkoord schildersbranche onder druk

FNV Bouwen & Wonen ziet nieuwe kansen om het omstreden cao-akkoord in de schildersbranche ongedaan te krijgen. Troefkaart is een uitspraak van de Haarlemse rechtbank in een ander cao-conflict. “Wij zien aanknopingspunten”, aldus Peter Roos, bestuurder van de bouwbond.

Volgens de Haarlemse rechtbank kunnen cao’s die afgesloten zijn zonder instemming van FNV niet zomaar van toepassing worden verklaard op de leden van deze vakbond, zeker niet als deze het grootste deel van de werknemers in de branche vertegenwoordigt.

De rechter kwam tot dit oordeel in een zaak tussen de FNV en Transavia. In 2015 sloot de luchtvaartmaatschappij een cao af met vakbonden CNV, De Unie en NVLT. De FNV zette als enige geen handtekening; de bond kon niet leven met een verdere verslechtering van de arbeidsvoorwaarden.

Voor de FNV-leden bij Transavia betekent het vonnis dat zij met terugwerkende kracht alsnog komen te vallen onder de oude cao. De nieuwe cao geldt voor hen niet.

Zaken zijn redelijk identiek

“Ja natuurlijk is dit voor ons een interessante uitspraak”, reageert Roos. “We zien zeer zeker aanknopingspunten voor de strijd die wij voeren tegen het cao-akkoord in de schildersbranche. De zaken zijn redelijk identiek.”

OnderhoudNL, de werkgeversorganisatie in de schildersbranche, sloot vorig jaar een cao af met de relatief onbekende vakbond LBV, die op dat moment nauwelijks leden telde in de sector. CNV Vakmensen en FNV Bouwen & Wonen werden daarmee doelbewust buitenspel gezet. Dit tot woede van de twee grote vakbonden.

Geen beweging bij werkgevers

Afgelopen maanden hebben zij er alles aan gedaan om het cao-akkoord van tafel te krijgen en werkgevers te overtuigen met CNV en FNV te gaan onderhandelen. Tot enige beweging aan de kant van OnderhoudNL heeft dat niet geleid. Sterker nog, de werkgeversorganisatie probeert het cao-akkoord algemeen-verbindend-verklaard te krijgen.

“Dat laatste is nog niet gelukt”, weet Roos, “mogelijk ook omdat wij bezwaar hebben gemaakt tegen de algemeen-verbindendverklaring.” Hij sluit niet uit dat de uitspraak ook daar nog een rol bij gaat spelen. “Dat zou zo maar eens kunnen.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels