nieuws

De Bouwagenda: Kosten kunnen 30 procent omlaag

bouwbreed 32

De Bouwagenda: Kosten kunnen 30 procent omlaag

Bouwsector 3.0 komt eraan. De bouwkosten kunnen met minimaal een derde omlaag als het nieuwe kabinet De Bouwagenda doorvoert. Dat is de conclusie van Bernard Wientjes die dinsdagmiddag de tien topprioriteiten presenteerde aan ministers Kamp en Plasterk.

Met grote schaal- en kwaliteitssprongen verwacht Wientjes de bouwopgaven voor de komende jaren tegen 30 procent lagere kosten uit te kunnen voeren.

In ijltempo gemaakt

“Hier werken alle partijen in de keten – beleidsmakers, opdrachtgevers, beheerders, kennisinstellingen, architectenbureaus, ingenieursbureaus, grote en kleine aannemers, toeleveranciers en andere betrokkenen – samen aan een optimaal maatschappelijk resultaat.”

Lees hier

Lees hier
In ijltempo maakte de oud-topman van VNO De Bouwagenda, samen met 50 partijen in de bouw. Concrete doelen: Honderd procent energieneutrale nieuwbouw vanaf 2020 en vanaf 2050 een energieneutrale omgeving. Vanaf 2050 moet de bouwsector geheel circulair werken en in 2025 is de arbeidsproductiviteit met 10 procent gestegen. Het samenstellen van de gezamenlijke agenda nog voor de formatie is gelukt, maar de volgende fase om die agendapunten uit te voeren is een stuk lastiger. Wientjes heeft daarvoor vier jaar gekregen en verwacht dan al onomkeerbare stappen te hebben gezet. “We hebben 11 roadmaps en diverse coalities en daarmee gaan we bouwbreed aan de slag. We hebben ook iedereen nodig.” 

Bouwen aan kwaliteit van leven

Eerst tijd voor een feestje, deze eerste mijlpaal is immers gehaald. Ruim 200 partijen zijn in Nieuwspoort uitgenodigd om de lancering van de agenda mee te vieren. De titel: ‘bouwen aan de kwaliteit van leven’ straalt hoop en ambitie uit.

De bouw gaat de positie van ‘underdog’ afschudden en moet weer een aantrekkelijke werkgever worden, want er zijn komende jaren nog 50.000 vacatures te vervullen. 

Meetbare doelen

De Agenda maakt niet duidelijk wie de regie neemt, maar stelt wel meetbare doelen tot 2021. Ook het MKB wordt veelvuldig genoemd om de sector naar een hoger plan te trekken, maar onduidelijk blijft de rol van het midden- en kleinbedrijf in de keten.

De eerste prioriteit is de aandacht te krijgen van de politiek tijdens de komende formatie. “Edith Schippers begint woensdag met formeren, dus dat hebben we gered. Eerlijk gezegd gaf dat een mooie stok achter de deur”, heeft Wientjes ervaren. De Bouwagenda moet onderdeel worden van het nieuwe regeerakkoord bij de vorming van de Groenrechtse coalitie (VVD, CDA, D66 en mogelijk GroenLinks). Groot voordeel is dat alle partijen het eens zijn over de groene koers die een nieuwe kabinet gaat varen en noodzaak om de klimaatambities door te vertalen. 

7 miljard extra nodig

Dat is precies waar de Bouwagenda van Wientjes op inspeelt om de achterstanden van de sector weg te werken. Aan de hand van 11 ‘roadmaps’ op het gebied van infrastructuur, woningbouw en utiliteitsbouw gaat de sector vooral zelf aan de slag. Daarnaast is komende 4 jaar ook bijna 7 miljard euro extra uit Den Haag nodig om verduurzaming te stimuleren en innovatie van de grond te krijgen.

De inzet is revolutie in plaats van een evolutie. “Deze agenda gaat uit van een breed kader over alle klassieke bouwgrenzen heen. De problematiek van gebrek aan innovatie, gebrekkige samenwerking en achterblijvende productiviteit speelt namelijk in de hele sector. Die achterstand gaan we wegwerken”, belooft Wientjes.

Bouwagenda: de 10 uitdagingen

11 routes naar toekomstbestendig en duurzame:

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels