nieuws

Werken in de bouw? Doe het niet, zegt de metselaar – verslag van debat over de bouwarbeidsmarkt

bouwbreed Premium 4510

Werken in de bouw? Doe het niet, zegt de metselaar – verslag van debat over de bouwarbeidsmarkt

De bouw moet alles uit de kast halen om de komende vijf jaar 55.000 mensen naar de sector te halen, bleek vrijdagmiddag bij het EIB-debat over bouwarbeidsmarkt. Of dat gaat lukken? “Forget it!”

“De bouw is de hardst groeiende sector van de Nederlandse economie. Al drie jaar lang. Dat biedt perspectief voor de arbeidsmarkt”, zei Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) nog hoopvol. Dit jaar zijn er al 15.000 werknemers en zelfstandigen bijgekomen.

De bouw zal echter zijn mouwen moeten opstropen om de komende vijf jaar nog eens 55.000 benodigde vaklieden naar de sector te halen. Ongeveer de helft moet door de bouwopleidingen afgeleverd worden. Dan is er nog ruimte om zo’n 2.0000 werklozen weer terug naar de bouw te halen. En uit het buitenland zullen zo’n 10.000 extra vakmensen gehaald moeten worden.

Maar daarmee is de bouw er nog niet. Er zijn meer arbeidskrachten nodig. Er moeten zo’n 25.000 mensen uit andere sectoren verleid worden de overstap te maken. Maar ja, dat is wel heel veel, gaf Van Hoek toe. Conclusie: “Het zal gewoon heel lastig worden om voldoende arbeidskrachten te mobiliseren.”

Het had zoveel anders kunnen zijn als de crisis niet voor zo’n braindrain en muscledrain had gezorgd. Tussen 2009-2016 verlieten 60.000 arbeidskrachten de bouw. Slechts 35.000 pas opgeleide jongeren kwamen daarvoor terug. Veel te weinig.

“We hebben sinds begin dit jaar een campagne om jongeren enthousiast te maken voor de bouw: Je gaat het maken”, zei Henk Homberg, vice-voorzitter van Bouwend Nederland. De bouw maakt fantastische dingen. Maar de sector krijgt die dingen niet voldoende over het voetlicht. Daarom heeft Bouwend Nederland vlogs laten maken. Vlogs? “Leuke filmpjes”, zei Homberg. In een filmpje zie je een jongen in een raceauto. Daarna wordt gevraagd: wie heeft dat asfalt gemaakt? De bouw dus. Check. Jegaathetmaken.nl.

Werken in de bouw lichter? Welnee, zwaarder

De bouw moet zich dus van zijn mooiste kant laten zien. Dat het niet alleen maar werk is waar je smerig van wordt. De sector heeft echt jongeren nodig, zei Homberg. “Elk bedrijf dat geen jongeren heeft, is ten dode opgeschreven”, durfde hij te stellen. Het is nodig voor de doorstroming binnen het bedrijf.

Tijd voor een filmpje in de Ceciliakapel in Soesterberg, waar debat over bouwarbeidsmarkt plaatsvond. Charles Wijker, een metselaar kwam in beeld. Hij vertelde over zijn beroep. “Ik zou het jongeren afraden om in de bouw te werken. Ze zeggen dat het werk steeds lichter wordt. Maar het wordt juist steeds zwaarder. Dus werken in de bouw? Doe het niet!”

Hard gelach in de kapel. Een beetje ongemakkelijk.

De bouw staat helemaal achteraan

Nog iemand in de zaal die de sector graag een spiegel voorhoudt. Over het schreeuwend tekort aan mensen in de bouw. Denkt de sector nou echt dat ze dat oplossen met vlogs? Ha! Dat doen andere sectoren natuurlijk ook. Waarom is er geen discussie over in hoeverre de bouw kan concurreren met die andere sectoren? De sector maakt geen kans, zei de man “Forget it. De bouw staat helemaal achteraan.”

Bert Boeijink, directeur van bouwbedrijf Bloemendal uit Leusden, kon zich het voorstellen dat jongeren de bouw maar een vreemde sector vinden, met regeltjes voor dit en regeltjes voor dat. De jeugd zou meer vrijheid moeten krijgen bij de invulling van hun week bijvoorbeeld. “Sommigen willen gewoon een dag voor zichzelf lekker chillen.” Hij kreeg bijval uit de zaal. Jongeren willen meer verantwoordelijkheid en niet als een kind behandeld worden.

Hoe doet Van Wijnen dat?  Heb een authentiek verhaal, zei Tahlvik Leung Lo Hing, HR-directeur bij Van Wijnen. “Over ondernemerschap bijvoorbeeld. Dat je groot bent en dat je klein aanvoelt. Dat is tenminste wat je probeert te verkopen.” Van Wijnen is na de crisis gegroeid van 1400 naar 1800 werknemers, maar qua jongeren zijn er “enorme tekorten”.

EIB-debat bouwarbeidsmarkt

Henk Homberg: “Elk bedrijf dat geen jongeren heeft, is ten dode opgeschreven.”

Net als een voetballer: een tweede carrière voor een bouwvakker

Perspectief bieden zou helpen. Een stucadoor die in de herfst van zijn loopbaan de administratie gaat doen, stelde iemand voor. “Moeten we niet naar twee carrières in je leven? Denk aan topvoetballers en dansers.”

En natuurlijk de robots en andere nieuwe technologie; moeten we daar niet eens meer werk van maken, vroeg Melle Ketting. Dan hebben namelijk veel minder arbeiders nodig. Ja, knikten vele hoofden. Maar volgens Van Hoek kan het nog jaren duren voordat die robots de plaats van de bouwvakkers gaan innemen.

55.000 banen erbij is en blijft het dus tot 2022. Nog een geluk dat de arbeidsproductiviteit de laatste tijd zo gestegen is. Die ligt hoger dan voor de crisis. “Het is inmiddels hollen van project naar project”, wist Van Hoek. “We hebben dus echt mensen nodig. We zullen dit niet zomaar uit arbeidsproductiviteit gaan halen.”

 

Reageer op dit artikel