nieuws

Onderzoek naar gevaren asbestverwijdering

bouwbreed Premium 1795

Onderzoek naar gevaren asbestverwijdering

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven laat de risico’s van asbestsanering onderzoeken. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Asbest op daken is vanaf 2024 verboden. En dus zijn verwijderaars, in heel het land, ijverig aan het werk om die “ambitieuze opgave” te realiseren.

Staatssecretaris van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) wil echter dat die operatie, snel, slim en op een verantwoorde manier wordt uitgevoerd. En dus start ze een onderzoek naar de blootstellingsrisico’s.”

“Op basis van de risico’s kan vervolgens worden vastgesteld wat verantwoorde werkmethodes zijn en welke innovaties mogelijk zijn. Verschillende partijen, waaronder het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, hebben aangegeven graag te willen bijdragen aan dit onderzoek”, schrijft Van Veldhoven in een brief aan de Tweede Kamer.

Run op subsidie

De staatssecretaris schrijft verder dat de subsidieregeling voor het saneren van asbestdaken populair is. De ‘pot’ van 26,2 miljoen euro in 2017 was in november al leeg.

Aanvragers die net te laat waren, hoeven zich geen zorgen te maken. In 2018 wordt hun aanvraag alsnog gehonoreerd.

Stientje van Veldhoven

Daarna moet je er snel bij zijn. In 2018 is het subsidieplafond namelijk vastgesteld op 11,3 miljoen euro. De helft minder dan dit jaar.

Nieuwe regeling

Van Veldhoven onderzoekt hoe de opgave om in 2024 helemaal asbestvrij te zijn op daken, toch binnen handbereik blijft.

Mogelijk sluit het kabinet met een nieuwe regeling aan bij regionale initiatieven. “Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan initiatieven voor verduurzaming bij zowel particuliere eigenaren als bij bedrijven, en aan programma’s ten behoeve van de agrarische sector.”

Ook bekijkt de staatssecretaris of het slim is om de asbestoperatie te koppelen aan de verduurzamingsopgave in de gebouwde omgeving.

5 miljoen vierkante meter

Ruim 5 miljoen vierkante meter (5,2) aan asbestdaken is 2017 verwijderd. Dat is ongeveer één miljoen vierkante meter meer dan in 2016.

Ook kleinere daken kwamen dit jaar voor het eerst in aanmerking voor een subsidie. “Daar wordt steeds meer gebruik van gemaakt”, constateert Van Veldhoven.

Reageer op dit artikel