nieuws

Ondernemers tuigen Bouwkringloop op voor restmaterialen

bouwbreed Premium 2262

Ondernemers tuigen Bouwkringloop op voor restmaterialen

Hoe kun je bouwmateriaal hergebruiken en beperk je de CO2-uitstoot? Ondernemers Bas Slager en Gijsbert Jansen hebben daarvoor een nieuw concept opgetuigd: de Bouwkringloop. Via een kringloopwinkel in Amersfoort verkopen vanaf vrijdag restpartijen en sloopmaterialen van aannemers en slopers.

Voor het nieuwe concept zijn Slager en Jansen samenwerkingen aangegaan bij met (lokale) bouwbedrijven en slopers, onder andere met Van Wijnen. Verkeerd bestelde, overgebleven of uit de sloop geredde materialen zoals tramen, deuren, kozijnen, scharnieren, tegels, platen en balken, worden verzameld en in het Kringloopcentrum aan particulieren verkocht. “Al onze partners geven aan dat ze het eigenlijk gewoon jammer vinden om goed materiaal weg te gooien, maar dat er nu geen mogelijkheid is om met die laatste kleine restpartijen iets goeds te doen, omdat doorverkoop te tijdrovend dus te duur is”, verklaart Jansen.

Al langer actief in hergebruik bouwmaterialen 

Voor Slager, werkzaam bij Repurpose, en Jansen, actief voor OMbouw, is hergebruik van bouwmaterialen niet nieuw. De twee zijn al langer bezig circulair bouwen op de kaart te zetten. Sinds een jaar werken ze echter pas samen aan dit doel. Zo zijn ze samen een proef gestart om restmaterialen van Bouwondernemering Van Bekkum te verkopen. Een initiatief dat bij particulieren belangstelling opwekte.

Vanuit deze proef ontstond de gedachte om op een locatie losse restmaterialen te verzamelen, zodat kopers deze kunnen afhalen. Daarom gingen ze een samenwerking aan met Kringloopcentrum Amersfoort Leusden. Directeur van dit centrum, Mieke Bleij had al plannen om iets met bouwmaterialen te doen vanuit de particuliere sector en besloot direct te investeren in extra winkelruimte (500 m2) en opslag voor de Bouwkringloop. De gemeente Amersfoort steunt het initiatief vanuit het Toekomstfonds.

Op sommige bouwplaatsen komt een Kringloopcontainer

Op dit moment is de businesscase van het nieuwe concept nog niet sluitend. In Kringloopcentrum Amersfoort worden nog een aantal zaken getest. Zo wordt er precies bijgehouden welke methoden, producten en welke kosten en opbrengsten er in het echt haalbaar zijn. Ook werken Slager en Jansen aan het logistieke systeem van inzameling. Zo kunnen bouwbedrijven zelf materialen afgeven. Bij grotere partijen materiaal, grote projecten of constante materiaalstromen kunnen deze ook verzameld worden op locatie en opgehaald door het Kringloopcentrum, die erop is ingesteld om kleine partijen overal in de stad op te halen. Hiervoor wordt met afvaldienstverlener Renewi (bestaat onder andere uit Smink, Van Gansewinkel, Van Vliet) en een aantal bouwondernemingen samengewerkt door op de bouwplaats een speciale ‘Bouwkringloop container’ te plaatsen, waarin de goede bouwproducten worden verzameld.

Reddingsteam haalt materialen op

Het Kringloopcentrum haalt vervolgens de verkoopbare materialen regelmatig uit de containers en verkoopt die in de Bouwkringloop winkel. Bij sloopprojecten wordt een ‘Reddingsteam’ samengesteld vanuit de medewerkers van het kringloopcentrum en een begeleider, die uit een te slopen pand verkoopbare materialen demonteren.

Volgend jaar wordt het concept uitgerold naar andere gemeenten

Als de testfase van het concept goed wordt doorlopen, is het de bedoeling dat straks ook op andere plaatsen bouwmaterialen op deze manier worden verzameld en doorverkocht. Verwacht wordt dat de Bouwkringloop vanaf volgend jaar in meerdere gemeenten kan worden opgestart. De eerstvolgende Bouwkringloop komt hoogstwaarschijnlijk in Hilversum. De winkel in Amersfoort wordt 15 december geopend.

Reageer op dit artikel