nieuws

‘Metselaars verdienen straks meer dan hbo’ers’

bouwbreed Premium 20501

‘Metselaars verdienen straks meer dan hbo’ers’
Heiloo, 22 november 2017. KENNISMAKEN MET DE BOUW. Via een rondleiding nemen jonge VMBO'ers kennis van het werken in de bouw. Uitvoerder Peter Mosse (leren jack) van Bouwbedrijf Tervoort geeft uitleg. Ook meisjes die in de bouw willen gaan werken waren erbij.verhaal Peter de Lange

Hoe breng je de gemiddelde leeftijd in de bouwkeet van vijftig jaar omlaag en zorg je voor de instroom van jong en enthousiast personeel? De afdeling Duinstreek van Jong Bouwend Nederland koos in het jubileumjaar voor het rondleiden van vmbo’ers. Bestuurslid Peter Hommes is hoopvol gestemd. ‘‘Ik heb vandaag weer een paar potentiële bouwvakkers in de groep gespot.‘‘

Voor Hommes, projectleider bij bouwbedrijf Tervoort Egmond, zelf was het eenvoudig. Hij wist al op z’n zesde jaar dat hij timmerman wilde worden. Hij kreeg die voorliefde met de paplepel ingegoten: zijn vader en zijn oom werkten in de bouw. Maar hij begrijpt dat het voor veel kinderen een onbekende wereld is. Ze komen maar zelden met de bouw in aanraking. Een carrière in die sector wordt door veel ouders ontraden. Met dank aan de crisis, die het imago geen goed heeft gedaan.

‘‘Toch hebben wij jullie veel te bieden’’, houdt Hommes zijn gemiddeld 14 jaar oude toehoorders voor bij hun bezoek aan de bouwplaatsen Oosterzand en Zuiderloo in Heiloo. Aan het Petrus Canisius College in Alkmaar volgen zij de opleiding BWI (bouwen, wonen, interieur), maar ze zijn maar matig geïnteresseerd. De helft hoort de lofzang op ambachtelijke beroepen als metselaar, timmerman en tegelzetter plichtmatig aan. De andere helft toont wat meer belangstelling. Vooral als het loon ter sprake komt. ‘‘Een vakman verdient straks meer dan een hbo’er’’, voorspelt Hommes.

De bouw is een moderne bedrijfstak waar computers een steeds grotere rol spelen

Saai is het werk ook niet – de rondleider maakt duidelijk dat de bouw een moderne bedrijfstak is waar computers een steeds grotere rol spelen. Niet iedere werknemer staat in de kou op een steiger. Doordat veel elementen worden voorgevormd in de fabriek, worden tekenaars bijvoorbeeld steeds belangrijker.

Robert Bloemraad, directeur bij Espeq, het regionale opleidingscentrum voor jongeren in de bouw, vindt het moedig dat Jong Bouwend Nederland het initiatief voor deze excursie heeft genomen. In heel Noord-Holland Noord, zegt Bloemraad, heerst nu al een tekort aan geschoold bouwpersoneel van 1500 man. Hij is bang voor een tweede crisis in de bouw – een personeelscrisis. ‘‘Er liggen nu al werken te wachten omdat er geen mensen zijn om ze uit te voeren. Ik kan verzekeren dat wie nu in de bouw stapt, de komende tien, vijftien jaar gegarandeerd werk heeft.’’

Op het vmbo verliest de studierichting bouw meer en meer terrein

Speciaal voor het vervoer van groepen jongeren heeft Eepeq een bus aangeschaft, opschrift: ‘‘Bouw aan je eigen toekomst’’. In dit deel van het land is de belangstelling voor een vakopleiding, vergeleken bij elders, nog behoorlijk. De klassen zijn redelijk gevuld. Toch verliest op het vmbo de studierichting bouw meer en meer terrein. ‘‘In 2002 had ik elf scholen met een bouwafdeling, nu nog vier’’, zegt Bloemraad.

tekst loopt door onder de foto

Via een rondleiding nemen jonge VMBO’ers kennis van het werken in de bouw. Uitvoerder Peter Mosse van Bouwbedrijf Tervoort geeft uitleg. (Foto: Martin Mooij)

Docent Aad Peetoom, die na twintig jaar metselen switchte naar het onderwijs, kan moeilijk inschatten hoeveel van zijn leerlingen daadwerkelijk voor de bouw zullen kiezen. ‘‘Dit zijn derdejaars die volgend jaar moeten kiezen uit schilderen, timmeren, metselen of meubelmaken. Dat is maar een voorlopige keuze, ze kunnen daarna nog alle kanten op. Sommigen hebben werkelijk nog geen idee wat ze willen gaan doen. Een paar meiden willen iets met interieur doen, maar ik heb ook wel meiden gehad die stewardess wilden worden en die de bouw ingingen.’’

Ook Peetoom maakt zich zorgen om het tekort aan vaklieden. De bouw heeft dat deels aan zichzelf te wijten, vindt hij. ‘‘Het was te voorzien dat bedrijven na de crisis weer mensen nodig zouden hebben. Veel ontslagen werknemers zijn nu zzp’er, die  bepalen zelf waar ze werken. Anderen hebben zich laten omscholen. Er is heel veel kennis en talent verloren gegaan. Zie dat maar eens terug te krijgen.’’

De meisjes worden liever binnenhuisarchitect of acteur

De meisjes in de groep voelen in elk geval niets voor een toekomst in de bouwnijverheid. Zoë bijvoorbeeld wil misschien wel binnenhuisarchitect worden. Of anders acteur. ‘‘Maar hier zie ik mezelf nog niet staan’’, zegt ze, wijzend op het modderige bouwterrein. Haar klasgenoot Cas daarentegen vindt het een aanstekelijke omgeving. Hij wil graag gaan timmeren. ‘‘Leuk joh, met je handen werken.’’ Een schoolvriendje knikt geestdriftig. Hij zou ook graag timmerman worden. ‘‘Dat zit in de familie. M’n opa en m’n vader timmeren ook.’’

Van de jongeren die voor de bouw kiezen verlaat gemiddeld dertig procent voortijdig de opleiding, weet Peter Hommes. ‘‘En wat netto overblijft is onvoldoende om de hiaten op te vullen.’’ Maar hij blijft optimistisch. Ook vandaag heeft hij weer een paar potentiële bouwvakkers in de groep gespot. Hij kijkt er niet van op dat die allemaal willen gaan timmeren. ‘‘Dat is normaal. Bijna niemand wil metselen.’’ Waardoor, voegt hij eraan toe, metselaars tegenwoordig buitengewoon goed verdienen. ‘‘Ik ken er die 75 euro per uur krijgen.’’ Docent Aad Peetoom lacht: ‘‘Misschien wordt het tijd dat ik m’n troffel ga oppoetsen.’’


Bouwend Nederland
Jong Bouwend Nederland is de jongerenkern van Bouwend Nederland. Peter Hommes (32) is bestuurslid van de afdeling Duinstreek. Deze afdeling, die 61 leden telt, bestaat dit jaar precies een halve eeuw en viert dit jubileum met het organiseren van excursies voor jongeren naar bouwplaatsen in Noord-Holland. Het tekort aan vakkrachten in de bouw leidt er volgens Hommes toe dat praktische intelligentie meer gewaardeerd zal worden. ‘‘Als een kind naar het vmbo ging, vonden veel mensen dat erg. Er komen nu echt kansen voor jongeren die op school niet goed uit de verf komen. Die kansen wil ik ze graag laten zien.’

Reageer op dit artikel