nieuws

IJsbouwers hebben hun mal overeind staan

bouwbreed 1024

IJsbouwers hebben hun mal overeind staan

Nadat hij eerst twee keer scheurde staat de opblaasbare mal overeind voor de ijstoren die een Nederlands –Belgisch team in China bouwt. De opbouw van de ijslaag zal snel gaan gezien de strenge vorst ter plekke.

 

Helemaal zonder slag of stoot ging het opzetten van de mal van folie niet, meldt teamleider Arno Pronk van de TU Eindhoven. Door de harde wind afgelopen dagen, scheurde het doek tot twee keer, wat noopte tot tijdrovende reparaties.

Maar inmiddels staat de bekisting voor de Flamenco-tower overeind. Er is een net overheen gespannen om het in bedwang te houden. Nu komt het aan op het systematisch aanbrengen van laagjes sneeuw vermengd met papierpulp.

Chinezen zelf stapelen uitgehakte ijsblokken

Met die techniek wijkt het team met Nederlandse en Belgische bouwkundestudenten en docenten af van de methode waarmee de Chinezen zin Harbin zelf al jaren ijsconstructies neerzetten.  Zij werken met zware blokken die ze uithakken en vervolgens stapelen. Soms fungeert een hijskraan of andere staalconstructie als steun en wordt die tijdelijk opgenomen in de ijsconstructie. Op die manier hebben ze constructies tot 40 meter hoogte gerealiseerd.

Zo hoog reiken de ambities van het Nederlands-Belgische team niet.  Maar als alles goed komt breekt de Flamenco-toren met 30 meter wel het wereldrecord van vrijdragende constructies uit ijs. Rond oud en nieuw zou het zover moeten zijn. Dan hopen Pronk en zijn team de pompen uit te kunnen zetten  omdat de mal niet meer nodig is en de ijstoren op eigen kracht kan staan.

Eerder records gebroken

Het Nederlands-Vlaamse team brak een paar jaar terug in Finland ook verschillende records voor constructies in ijs. Ze realiseerden onder andere een paar torens van 21 meter en een grote koepel. Een brug naar ontwerp van Leonardo da Vinci redde het niet, omdat de dooi te vroeg inviel. Mede daarom zijn de ijsbouwers nu uitgeweken naar Harbin in het Noord-Oosten van China. Daar is het koudefront in de winter veel stabieler en verwachten de ijsbouwers geen last te hebben van dooiaanvallen. De weersverwachtingen voor de komende weken zijn hoopvol met temperaturen tussen de -8 en -24 graden Celsius.

 

Zo moet ie worden: de Flamenco tower

Reageer op dit artikel