nieuws

Grabbelton voor ondernemende bouwers met energieneutrale ambities

bouwbreed Premium 2466

Grabbelton voor ondernemende bouwers met energieneutrale ambities

Een handboek voor innovatieve bouwers willen ze het niet noemen, maar het onderzoek van RVO en TKI Urban Energy in het kader van topsectorenbeleid energie, kan bouwers een aardig stuk op sleeptouw nemen op weg naar energieneutraal bouwen, vinden de makers zelf.

Nee, het onderzoek dat RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) en TKI Urban Energy hebben laten doen is niet bedoeld als handboek voor bouwbedrijven die energieneutrale huizen willen maken, zegt Lianda Sjerps van TKI Urban Energy. “Het is echt een overzicht.” Van korte termijn innovaties die er in Nederland en Europa al op het vlak van energieneutrale bouw zijn bedacht of nog bedacht kunnen worden.

Het lijstje is tot stand gekomen door gesprekken met tien professionals uit de sector, afkomstig van grote en kleine bedrijven. “Mensen die zelf al bezig zijn met nul op meter en ervaring hebben hoe weerbarstig de praktijk is”, zegt RVO-onderzoeker Daniël van Rijn.

Sjerps: “We hebben een verzameling met innovaties voor de korte termijn gewoon eens overzichtelijk bij elkaar gezet. Een bouwer kan het langslopen en zeggen:  Dat komt op mij af, en dat kan ik zelf leveren.”

Ideeën op een presenteerblaadje

Het rapport is daarmee een ook grabbelton voor bouwers die willen innoveren. “Een beetje slimme productontwikkelaar kan er snel mee uit de voeten”, verwacht Van Rijn. De ideeën worden op een presenteerblaadje aangereikt. Dus voor jonge entrepreneurs die snel rijk willen worden een goudmijn? Sjerps: “Het is ook voor de grote bedrijven. Sterker nog, het overzicht wordt al gebruikt om innovatieprogramma’s intern op te stellen.”

De innovaties zijn dikwijls geen rocket science, benadrukt Van Rijn. “Een hele simpele: bij nul op de meter-renovaties gaat de gevel eruit; daarna zie je een paar meter verder de meubels en een wanhopige huisvader die zich afvraagt: hoe houd ik dit netjes? In zo’n situatie zou je graag een snel aan te brengen hermetisch afsluitbaar stofschot hebben, een industrieel product te plaatsen tussen de gevel en het interieur. Zo moeilijk hoeft dat toch niet te zijn:  waarom is het er eigenlijk nog niet?”

Ander voorbeeld: installaties zijn vaak niet op elkaar ingesteld. De radiatoren, het ventilatiesysteem, de zonnepanelen- wanneer zet je wat aan? Alle installaties hebben een eigen leven en trekken zich weinig aan van elkaar. Een van de oplossingen, volgens Sjerps: “Continue goed ingeregelde installaties die ervoor zorgen dat je fatsoenlijk schone lucht binnen krijgt.” Uitvinders, ga uw gang.

Geen natuurlijke drive om woningen energieneutraal te krijgen

Sjerps en Van Rijn hopen dat bouwers er hun voordeel mee doen. Innoveren is al moeilijk genoeg. Van Rijn: “Kijk maar hoe stevig de Stroomversnelling aan de bak moet om de opschaling van de grond te krijgen. Er is geen natuurlijke drive om woningen energieneutrtraal te krijgen, anders was het al lang al gebeurd.”

Ze roepen bouwers op om contact met ze op te nemen en samen aan de slag te gaan om meer innovaties te ontwikkelen en delen. Sjerps: “Het is de grote verbouwing van Nederland. Energietransitie leidt tot een enorme markt. We hebben heel veel partijen nodig.” What’s in it for de bouwers? “Als je een goed idee hebt, kun je een subsidie krijgen. In de demonstratieregeling, de generieke pot, zit ongeveer 100 miljoen euro per jaar. Ook is er nog een ontwikkelpot met 20 miljoen euro per jaar. Serieuze bedragen.”

Het rapport van de RVO en TKI Urban Energy is hier te lezen: NOM innovatieagenda

Reageer op dit artikel