nieuws

Eerste pand ‘breedplaatproof’ met extra ankers

bouwbreed 7139

Eerste pand ‘breedplaatproof’ met extra ankers

Met bijna 2500 ankers zijn de vloeren van het Voorzetgebouw van Hoog Catharijne versterkt.  De oplossing is in stilte ontwikkeld door B+Btec en Van Rossum constructeurs om een hoofd te bieden aan de breeplaatvloerproblematiek. Een pand in Amsterdam krijgt nu dezelfde behandeling.

De ankers zijn afgelopen weken door Interboor Midsland aangebracht aan weerszijden van de naden van de bollenvloeren. Door de voorspanning over de ankers worden het prefabdeel en het stortbeton van de vloer tegen elkaar gedrukt, waardoor de koppelstaven hun werk kunnen doen. Zo moet het Voorzetgebouw voldoen aan de laatste inzichten en veilig te gebruiken zijn door publiek en personeel van de winkels.

Het winkelcomplex dat aannemer Boele & Van Eesteren in fases bouwt en oplevert had eigenlijk al open moeten zijn. De bouw liep vertraging op toen Adviesbureau Hageman eind september de resultaten van het onderzoek naar de instorting in Eindhoven publiceerde.  Constructeur Van Rossum van het complex begreep direct dat de bevindingen gevolgen hadden voor dit project. Bij het Voorzetgebouw dat deels bestaat uit nieuwbouw en deels uit een gerenoveerd besteaand pand, is ruim 3000  vierkante meter aan Bubbledeckvloeren toegepast. Op een aantal plekken staan de plaatnaden bloot aan grote momenten.

Lijmverbinding zorgt voor extra krachtoverdracht

Van Rossum Raadgevend Ingenieurs kroop direct om de tafel met ankerfabrikant B+Btec.  Samen ontwikkelden ze een anker dat van boven naar onder door de vloer wordt gestoken met een speciale sferische oplegschijf aan weerszijden die de druk verdeelt. Dat voorkomt schade rond het boorgat. De nieuw ontwikkelde schijf is voorzien van een ventiel waardoor de ruimte tussen het anker en het beton geïnjecteerd kan worden met epoxyhars. “Dat zorgt voor een verbinding over de hele lengte van het anker, waardoor het anker onder alle omstandigheden haar krachten kwijt kan”, meldt B+Btec directeur Rob van den Boogaart. “In principe wordt het zo gedimensioneerd dat de benodigde krachten via de oplegschijven worden overgedragen. Dat is rekenkundig vrij gemakkelijk aan te tonen. De lijmverbinding is dus extra.”  Bij het voorzetgebouw zijn in totaal 2486 ankers teogepast van M12 gebruikt. In veel gevallen werden rond de naad rijtjes van vier ankers aangebracht om de 25 centimeter. Oftewel: 16 ankers per strekkende meter plaatnaad. Stuk voor stuk werden de ankers met een momentsleutel aangedraaid met een moment van 90 kN.

Boren vanaf de bovenkant is wel zo prettig

Prettig aan de methode is volgens Van den Boogaart dat hij van bovenaf uitgevoerd kan worden. “Dat maakt het maken van het gat met een diamantboor een stuk eenvoudiger. Ook is het boorwater gemakkelijker af te zuigen dan wanneer je dat van onderaf moet doen. Dan krijg je veel meer troep.  Installaties en leidingen die al aan de vloer zijn bevestigd, zitten op die manier ook veel minder in de weg.”

Injecteren gebeurt wel van onderaf maakt directeur Onno Dikkerboom van Interboor Midsland duidelijk. De verwerker die onderaan het injecteerpistool bedient staat via een walkie-talkie in contact met een collega boven, die een seintje geeft  wanneer de mortel daar uit het ventiel komt.  Tijdens de onderzoeken bij de ontwikkeling van het anker is overtuigend aangetoond bij de injectie van onderaf het complete gat rondom het anker wordt gevuld en er geen lucht wordt ingesloten. Maar dat is dus allemaal reserve. Zonder lijmverbinding biedt het anker ook voldoende versterking. Constructeurs van ABT en Hageman hebben meegekeken bij de ontwikkeling en hun fiat gegeven aan de methode.

Eigenaren weigeren gebouwen af te nemen die niet ‘afschuif-proof’ zijn

Dikkerboom meldt nog dat Interboor inmiddels druk bezig is met het versterken van de vloeren in een project in Amsterdam. Voor daarna staat er ook al weer een gebouw op de planning, waarvan hij de identiteit niet prijs mag geven.  “Je ziet dat eigenaren weigeren gebouwen af te nemen, als niet is aangetoond dat ze afschuif-proof zijn. Gelijkertijd willen beleggers het ook niet teveel aan de grote klok hangen, om het project geen slechte naam te bezorgen.”

De nu voor het eerst toegepaste methode is vooral geschikt voor nieuwbouw die vlak tegen de oplevering aan zit. Daar is nog net ruimte om de ankers netjes weg te werken onder de afwerklaag van natuursteen, parket of wat dan ook. Voor als het natuursteen er al op zit werkt B+Btec ook aan een methode, waarbij eerst een kernboring plaatsvindt. Het bovenste deel van de kern wordt aan het eind van de rit teruggeplaatst.  Tot slot werkt het bedrijf ook nog aan een anker dat compleet van onderaf kan worden aangebracht, voor gebouwen die al in gebruik zijn. “Daarbij gaat het niet om een vangnet, dat de vloer bij elkaar houdt als hij al bezweken is, maar om een constructief anker, dat de zwakke voeg echt versterkt.”

 

Reageer op dit artikel