nieuws

Blog: Struikelend op zoek naar topvrouwen in de bouw

bouwbreed 2084

Blog: Struikelend op zoek naar topvrouwen in de bouw

‘Ga jij maar op zoek naar topvrouwen in de bouw’, zei mijn hoofdredacteur zo’n anderhalve maand geleden. ‘Dan maken we er een Top50 van en op die manier kunnen we mooi aandacht besteden aan het onderwerp’. ‘Natuurlijk. Goed idee’ dacht ik. Dat mijn zoektocht zoveel voeten in de aarde zou hebben, had ik niet gedacht.

Vrouwen in de bouw zijn hard nodig. Sterker nog: we kunnen straks niet meer zonder ze. Dat is niet alleen mijn (misschien bevooroordeelde) mening, steeds meer mensen in de bouw denken er zo over. Het vrouwelijk geslacht kan namelijk niet alleen zorgen voor een verandering in de bedrijfscultuur, maar kan ook een oplossing bieden voor het oplopende personeelstekort én volgens sommigen zelfs een boost geven aan de economie. Eigenlijk weten we dit al jaren. Maar waarom neemt het aantal vrouwen in onze sector dan nauwelijks toe? Volgens cijfers van het CBS staat het aantal vrouwen in de bouw al jaren op slechts 9 procent (inclusief kantoorpersoneel).

Voor mij was dit vraagstuk dé reden om op zoek te gaan naar de vrouwen in de bouw. Of eigenlijk naar de topvrouwen, want zij zijn tenslotte degenen die de belangrijke beslissingen nemen en voor echte verandering kunnen zorgen, of niet? (Al wil ik daarmee niet zeggen dat we op andere plekken in de bouw geen vrouwen nodig hebben. Absoluut niet zelfs). Want waar zitten die bouwvrouwen nou eigenlijk? En wat voor impact hebben zij op de bouwsector? Kunnen zij zorgen voor een andere mentaliteit in de bouwwereld, voor meer innovatie, voor meer samenwerking? Het zijn vraagstukken waar ik antwoord op wil krijgen. Bovendien hoop ik door onze Top50-lijst, of eventueel Top-25 (het ligt eraan hoeveel topvrouwen willen meedoen), het onderwerp nog eens onder de aandacht te brengen.

Een maand geleden begon ik met mijn zoektocht. Ik zette oproepjes op Linkedin en Twitter en vroeg topvrouwen zich te melden. Daarnaast belde ik bouwers op en vroeg ze hun topvrouwen op te geven. Het leverde direct een stroom aan reacties op. Vrouwen, maar ook zeker mannen, die zeiden dat ze onze zoektocht geweldig vonden. Die schreven dat er inderdaad meer vrouwen nodig zijn in de bouw en dat het goed is dat er eens wat meer aandacht aan geschonken wordt.

Maar het leverde- een beetje tot mijn verbazing- ook kritische reacties op. ‘Is zo’n lijst niet ouderwets?’ ‘Waarom zou je vrouwen zo met elkaar vergelijken?’, kreeg ik onder andere te horen. Maar ik hoorde ook verhalen van bouwers die bang waren dat hun topvrouwen, als ze teveel in de aandacht zouden komen, weggekaapt zouden worden door concurrenten.

Deze verhalen brachten mij aan het twijfelen. Want een wig leggen tussen vrouwen in de sector, dat is natuurlijk totaal niet mijn bedoeling. En wat als onze publicaties er straks voor gaan zorgen dat er inderdaad een ‘strijd’ ontstaat tussen de beste vrouwen in de sector? Daar wil ik niet verantwoordelijk voor zijn.

Moet ik dan stoppen? Alle mensen die wél blij zijn met de zoektocht teleurstellen? Na even wikken en wegen kwam ik eigenlijk tot maar een logisch antwoord:  nee. Want deze reacties laten juíst zien hoe belangrijk de weinige vrouwen die in de sector werken zijn. En dat er écht nog meer van dit soort topvrouwen nodig zijn.

Dus, topvrouwen die zich nog niet hebben gemeld, laat mij weten dat je bestaat en wat je doet. De bouw heeft jullie hard nodig.

Topvrouwen kunnen zich opgeven via: marijedeleeuw@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel